Zima to pora roku, która nie rozpieszcza – jest ciemno, chłodno, a pogoda zwykle pozostawia wiele do życzenia. Dlatego, jeśli zima o nas nie dba, warto samemu o siebie zadbać. Pomogą w tym pyszne smoothie i koktajle – świeże, aromatyczne, pełne witamin, minerałów, antyoksydantów i innych dobroczynnych związków. Co warto pić zimą? Oto kilka propozycji.
Koktajle z jarmużem
Jarmuż to jedno z topowych zimowych warzyw. Jednym z jego największych atutów jest tzw. bardzo wysoka gęstość odżywcza. Oznacza to, że na jedną kalorię tej rośliny przypada mnóstwo składników odżywczych. Spożywając często jarmuż, dostarczamy organizmowi wiele cennych związków, m.in. witamin, minerałów, błonnika, flawonoidów, chlorofilu. Warzywo to znakomicie pasuje do zup, sałatek, omletów lub koktajli owocowo-warzywnych.
Jarmuż + awokado + gruszka
Składniki owocowe w tym koktajlu można dowolnie modyfikować, według gustu. Jednak podstawą powinien być jarmuż i woda.
Składniki:
- 1 małe dojrzałe awokado
- garść przyciętych i posiekanych liści jarmużu
- garść liści szpinaku
- 1 obrany i pokrojony w plasterki owoc kiwi
- 2 obrane i pokrojone na kawałki gruszki (bez gniazd nasiennych)
- woda kokosowa lub woda alkaliczna
- opcjonalnie: garść świeżych liści mięty
Przygotowanie:
- Awokado przekrój na pół, obierz i usuń pestkę. Miąższ wrzuć do blendera wraz z liśćmi jarmużu, szpinaku i mięty, a następnie miksuj, aż uzyskasz zielony przecier.
- Dodaj przygotowane wcześniej owoce i zmiksuj ponownie, aż konsystencja płynu będzie gładka. Następnie wlej taką ilość wody kokosowej, aby uzyskać odpowiednią gęstość i krótko zmiksuj wszystko.
- Przelej do wysokiej szklanki i pij od razu po przygotowaniu.
Buraczkowe smoothie
Buraczek to kolejny celebryta jesienno-zimowego menu. Jest prawdziwą skarbnicą cennych składników, a przy tym świetnie działa na organizm. Do jego właściwości zalicza się m.in. oczyszczanie i odkwaszanie, działanie antynowotworowe, pomoc w leczeniu anemii wynikłej z niedoborów żelaza. Sam sok z buraka może być zbyt intensywny, dlatego warto do niego dodać inne warzywa lub owoce.
Burak + marchew + jabłko
Składniki:
- 1 burak
- 1 marchew
- 1 słodkie jabłko
- 1 banan
- sok z cytryny lub plasterek świeżego imbiru
- woda alkaliczna (w razie potrzeby)
Przygotowanie:
- Buraka, jabłko, marchew umyj, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki. Banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Składniki zmiksuj, jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj wody alkalicznej.
- Całość można wzbogacić niewielką ilością soku z cytryny lub plasterkiem świeżego imbiru.
Smoothie z roszponką
Roszponka to warzywo o małych, zielonych liściach o delikatnym, lekko orzechowym smaku. Jako że jest rośliną mrozoodporną, jest dostępna głównie w sezonie jesienno-zimowym, stając się tym samym zastępnikiem innych sałat o tych porach roku. Roszponka, podobnie jak sałata, to znakomity składnik surówek, kanapek, sałatek warzywnych i innych dań. To także świetny dodatek do smoothie i koktajli.
Roszponka + marchew + owoce
Składniki:
- duża garść roszponki
- 1 banan
- 1 jabłko
- marchew
- woda alkaliczna
Przygotowanie:
- Roszponkę dokładnie umyj. Banana obierz ze skórki i pokrój na nieco mniejsze kawałki. Jabłko i marchew umyj, obierz ze skórki, następnie pokrój na mniejsze cząstki.
- Wszystkie składniki zmiksuj, dodając odpowiednią ilość wody alkalicznej.
Osobom, które nie mają czasu lub chęci na samodzielnie wykonanie smoothie i koktajli, polecamy „gotowca” Alkaline 16 Greens >> czyli suszone warzywa, zioła i inne rośliny o działaniu alkalizującym do błyskawicznego przyrządzenia zielonego koktajlu.