Dieta odkwaszająca organizm na samym początku może wydawać się nieco wymagająca. Jednak w miarę wyrabiania nawyków, przyrządzanie posiłków stanie się coraz prostsze. W dzisiejszym artykule zapraszam do zapoznania się z produktami żywnościowymi, które są niezwykle cenione w tej diecie i które warto włączyć do codziennego menu.
Kasze i ziarna
- Przygotuj specjalne miejsce na amarantus, kaszę jaglaną i gryczaną. Są one źródłem węglowodanów złożonych oraz witamin i minerałów. Ich systematyczne spożywanie korzystnie działa na cały organizm, przyczyniają się one również do równowagi pH. Przeczytaj więcej o kaszach – Kasze odkwaszające organizm >>
- Nasiona słonecznika – to świetna przekąska oraz dodatek do sałatek, surówek, zup czy past do pieczywa. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-9, witaminy z grupy B, witaminy A, E, K oraz potas, wapń, magnez, cynk, mangan, żelazo i fitosterole. Dzięki temu dodają energii, przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu, oczyszczają organizm, wzmacniają wzrok.
- Pestki dyni – podobnie jak nasiona słonecznika idealnie nadają się na przekąskę oraz jako dodatek do różnych dań. Pestki dyni wspaniale wpływają na wygląd skóry, wspomagają syntezę kolagenu, przeciwdziałają alergii, obniżają poziom cholesterolu, eliminują pasożyty, pozytywnie wpływają na koncentrację i wspomagają pracę mózgu.
Owoce
- Awokado zajmuje szczególne miejsce w diecie odkwaszającej: znakomicie alkalizuje, świetnie smakuje i dobrze pasuje do wielu dań na ciepło i zimno. Ze względu na swoje właściwości jest nazywane superfood. Więcej o licznych zaletach awokado możesz przeczytać w artykule Właściwości awokado i zastosowanie kulinarne >>
- Cytryna jest bardzo ciekawym owocem. Zarówno jej miąższ, sok, jak i skórka posiadają wiele zdrowotnych właściwości, a ich działaniem nr 1 jest odkwaszanie organizmu. Niepozorna cytryna przyczynia się również do oczyszczania jelit, wątroby, a także łagodzenia objawów niektórych chorób. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapraszam do artykułu Właściwości cytryny: cytryna odkwasza organizm! >>
- Grejpfrut to „dietetyczny brat” cytryny. Podnosi odporność, oczyszcza organizm, działa antyoksydacyjnie, poprawia przemianę materii, działa korzystnie na układ krążenia.
Warzywa
- Brokuły to zielona moc warzyw, która troszczy się o twoje zdrowie. Jeśli tylko są odpowiednio ugotowane, działają antynowotworowo, hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów, działają korzystnie na układ krążenia i układ pokarmowy. Brokuły są lekkostrawne, niskokaloryczne i przyspieszają przemianę materii. Wspaniale smakują lekko podgotowane (w sałatkach, daniach na zimno i na ciepło) oraz w postaci zupy krem. Przeczytaj również Jak gotować brokuły, aby działały antynowotworowo >>
- Cebula jest już najprawdopodobniej elementem diety wielu Polaków, jednak ze względu na jej właściwości, warto umieścić ją w tym zestawieniu. Cebula pełni rolę naturalnego antybiotyku, wzmacnia organizm, podnosi jego odporność, korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie, działa antynowotworowo, niezwykle korzystnie działa na układ krążenia, a stosowana zewnętrznie łagodzi stany zapalne, przyspiesza gojenie się zranień i uśmierza pieczenie po ukąszeniach owadów. A to zaledwie część jej cudownych właściwości 🙂
- Marchew zawiera wiele witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Niepozorna marchewka znakomicie działa na cały organizm, a w szczególności na skórę, włosy i paznokcie, wzmacnia zęby, wzrok, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga pracę nerek, reguluje trawienie, zmniejsza poziom cholesterolu, a nawet chroni przed promieniowaniem UV. No i oczywiście przyczynia się do równowagi pH 🙂
Oleje
- Olej lniany – to bardzo wartościowy, alkalizujący olej, bogaty w cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera dużo kwasów omega-3 i niewiele omega-6. Taka kombinacja sprawia, że olej lniany jest wspaniały dla serca i układu krążenia (obniża cholesterol, niweluje ryzyko nadciśnienia, przeciwdziała miażdżycy), wzmacnia układ odpornościowy, przyspiesza metabolizm.
- Olej rzepakowy – zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Znajdziemy w nim również witaminy A, E, K. Podobnie jak olej lniany dobrze wpływa na serce i układ krwionośny. Olej rzepakowy również reguluje przemianę materii i korzystnie działa przy chorobach stawów.
- Oliwa z oliwek – to bardzo cenny olej. Oliwa z oliwek jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i w mniejszej ilości kwasów wielonienasyconych. Oliwa zawiera również wapń, żelazo, potas, sód, witaminę E i K oraz chlorofil. Działa niezwykle korzystnie na organizm, oto kilka jej właściwości: obniża poziom cholesterolu, reguluje trawienie, działa przeciwzapalnie, chroni przed nowotworami. Stosowana zewnętrznie doskonale nawilża skórę, wpływa kojąco na podrażnioną skórę.
Źródło: Alkaliczny styl życia >>