Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
Substancje lecznicze

Właściwości żurawiny, które mogą przydać się każdemu z nas

7 listopada 2019
Właściwości żurawiny, które mogą przydać się każdemu z nas
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Żurawina od pokoleń jest używana nie tylko jako dodatek do różnych dań, ale również jako naturalny preparat na najróżniejsze dolegliwości. Niesie ona ulgę przede wszystkim przy chorobach nerek i pęcherza moczowego, choć nie są to jej jedyne możliwości. Zobacz, do czego może ci się przydać żurawina.

Właściwości i składniki odżywcze

Żurawina w 88% składa się z wody, oprócz tego znajdziemy w niej m.in.: witaminę C, witaminę E, K1, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen, błonnik, węglowodany, flawonoidy, kwas benzoesowy (zapewnia długą świeżość), jabłkowy i cytrynowy (nadają cierpki i kwaśny smak). To między innymi te składniki sprawiają, że ta niepozorna roślina wykazuje następujące właściwości:

  • Działanie antybakteryjne. Pomaga m.in. na bakterie E. coli, helicobacter pylori, czy też bakterie wywołujące choroby dziąseł i przyzębia.
  • Działanie probiotyczne, czyli poprawiające skład mikroflory jelitowej.
  • Pomoc w leczeniu chorób nerek i układu moczowego.
  • Zapobieganie chorobom układu krążenia. Sok z żurawiny podnosi poziom „dobrego” cholesterolu i zapobiega „zatykaniu się” naczyń krwionośnych, dzięki temu zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca. Zobacz inne alkaliczne produkty, które uchronią cię przed zawałem serca >>.
  • Zapobieganie chorobom nowotworowym, m.in. raka płuc, okrężnicy, czy też białaczki.
  • Dobroczynny wpływ na mózg i układ nerwowy. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy żurawina spowalnia proces starzenia się komórek mózgu.
żurawina

Kiedy zbierać żurawinę?

Czas zbioru liści i owoców jest różny. Liście zbiera się i suszy latem, natomiast owoce jesienią – nawet po przymrozkach. Niskie temperatury pozbawiają je charakterystycznej cierpkości. Owoce żurawiny są niezwykle trwałe, a zalewając je zimną wodą, można przedłużyć ich świeżość nawet o kilka miesięcy.

Żurawina w kuchni

Jakie są kulinarne możliwości żurawiny? Na przykład takie:

  • Herbatka z żurawiną. W sklepach zielarskich, a także w wielu większych supermarketach, można dostać herbatkę z żurawiny. Jest to znakomita alternatywa dla zwykłej czarnej herbaty. Choć herbatka nie wykazuje tak wielu cennych właściwości, co sama żurawina, to jednak nadal możemy liczyć na jej działanie moczopędne i detoksykujące.
  • Suszone owoce żurawiny. To znakomity dodatek do deserów, owsianek, jogurtów, sałatek owocowych, ale również dań warzywnych i mięsnych.
  • Sok z żurawiny. Chcąc w pełni wykorzystać właściwości żurawiny, warto zaopatrzyć się w sok. Można go popijać samodzielnie lub dodawać do niektórych potraw lub warzywno-owocowych koktajli.

Przeciwwskazania

Mimo wielu dobroczynnych właściwości, niektórzy nie powinni spożywać tej rośliny. Do przeciwwskazań zalicza się:

  • Osteoporoza
  • Kamienie nerkowe
  • Przyjmowanie warfaryny (leku przeciwzakrzepowego)
liście żurawinyowoce żurawinyżurawina

5 przepisów na jesienne soki i koktajle
Zielone dodatki do odkwaszających i oczyszczających koktajli

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij