Dynia – zdrowe warzywo czy popularna ozdoba na Halloween? Duże kuliste owoce dyni kojarzą nam się z lampionami przygotowywanymi na obchody święta Halloween. Zapożyczone z kultury amerykańskiej, znajduje coraz więcej zwolenników w Europie.
Jednak powinniśmy pamiętać, że owoce dyni to przede wszystkim cenne, bogate źródło składników odżywczych, witamin i minerałów. W dodatku każdy jej element (skórka, miąższ, pestki) jest jadalny.
Składniki odżywcze dyni
Zamiast kupować kolejny zestaw witamin i minerałów w aptece, jedzmy potrawy z dyni!
Wartości odżywcze surowej dyni:
- Białko 1,00g/100g
- Tłuszcz 0,10g/100g
- Węglowodany 6,5g/100g
- Witamina C 9,0mg/100g
- Tianina 0,050mg/100g
- Ryboflawina 0,11mg/100g
- Niacyna 0,600mg/100g
- Witamina B6 0,061mg/100g
- Kwas foliowy 16ug/100g
- Witamina A 8513IU/100g
- Witamina E 1,06mg/100g
- Witamina K 1,1ug/100g
- Wapń 21mg/100g
- Żelazo 0,8mg/100g
- Magnez 12mg/100g
- Fosfor 44mg/100g
- Sód 1mg/100g
- Cynk 0,32mg/100g
Dzięki powyższym składnikom odżywczym, dynia bardzo korzystnie wpływa na zdrowie.
Dynia i jej właściwości lecznicze
1.Zawarty w miąższu dyni beta-karoten jest przeciwutleniaczem — hamuje procesy oksydacyjne, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotworowy żołądka, płuc, piersi, jelita grubego.Beta-karoten obniża również poziom złego cholesterolu, przez co reguluje ciśnienie krwi, zapobiega zawałowi serca, udarowi mózgu czy miażdżycy.
2. Dynia zawiera dużo witaminy A, która zapobiega chorobom wzroku takim jak:
- zwyrodnienie plamki żółtej
- zespół suchego oka
- zaćma
- uszkodzenia soczewki
3. Substancje zawarte w pestkach dyni spowalniają przerost gruczołu prostaty, co sprzyja mniejszemu ryzyku zachorowania na raka prostaty.
4. Pestki dyni od wieków stosowane były jako naturalny środek przeciw pasożytniczy. Zawarta w osłonkach nasion kukurbitacyna zwalcza drobnoustroje oraz pasożyty przewodu pokarmowego np. owsiki.
5. Dynia odkwasza organizm. To warzywo ma zasadowe pH, dlatego jego regularne spożywanie pomoże zmniejszyć zakwaszenie organizmu, a dzięki temu będziemy się cieszyć dobrym samopoczuciem i pozbędziemy się zbędnych kilogramów.
6. Dynia to warzywo sprzyjające odchudzaniu. Potrawy z dyni są niskokaloryczne, ale zawierają dużo błonnika, dzięki czemu po zjedzeniu czujemy się syci.
Nabrałeś apetytu na dynię? Ja tak 🙂 Zobacz przepis z dynią w roli głównej Mix alkalicznych warzyw – przepis nie tylko na jesień.