Witaminy z grupy B to związki kluczowe do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a w związku z tym również zdrowia psychicznego. Ich optymalny poziom sprzyja utrzymaniu dobrego nastroju, łagodzi napięcie, poprawia pamięć i koncentrację. Oprócz tego regulują szereg innych procesów w organizmie. Poznaj wybrane witaminy z grupy B i zobacz, jak wpływają na zdrowie.
Witaminy z grupy B
Witamina B1 (tiamina)
Tiamina stymuluje układ odpornościowy, wspomaga pracę układu krwionośnego, wpływa na właściwy rozwój kości.
Źródła: drób, mięso wołowe, wieprzowe, drożdże, produkty zbożowe pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, jajka, niektóre owoce i warzywa.
Witamina B2 (ryboflawina)
Ten składnik dba o układ odpornościowy, poprawia stan włosów, skóry i paznokci, wzmacnia wzrok. Witamina B2 chroni również przed rakiem przełyku.
Źródła: mięso, produkty zbożowe, ziemniaki, drożdże, jaja kurze, orzechy laskowe, niektóre warzywa.
Witamina B4 (cholina)
Cholina to składnik, którego potrzebują kobiety w ciąży – jest on kluczowy dla prawidłowego rozwoju przyszłego maluszka. Jego optymalny poziom zmniejsza ryzyko zespołu Downa i autyzmu. Oprócz tego wspiera on prawidłową pracę układu oddechowego, krwionośnego, nerwowego, chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów.
Źródła: jaja, mięso, mleko, rośliny strączkowe, oleje roślinne.
Witamina B9 (kwas foliowy)
Ten składnik pełni ogromną rolę w prawidłowym rozwoju płodu. Dlatego jest polecany kobietom w ciąży, lecz na co dzień potrzebuje go każdy z nas. Kwas foliowy zapobiega miażdżycy, zapewnia dobry sen i relaks, wspomaga pracę układu pokarmowego. Więcej o właściwościach witaminy B9 dowiesz się z artykułu Kwas foliowy – ważny składnik nie tylko dla kobiet w ciąży >>
Źródła: zielone warzywa, fasole, orzechy i ziarna, inne (burak, kalafior, pomarańcza).
Witamina B12 (kobalamina)
Witamina B12 pełni ważną rolę w produkowaniu czerwonych krwinek (składników krwi), metabolizmie białek, tłuszczów, węglowodanów. Według niektórych naukowców kobalamina może ochronić przed chorobą Alzheimera i niektórymi rodzajami nowotworów.
Źródła: mięso, ryby, jajka, sery, wątróbka.
Witaminy z grupy B są dostępne głównie w mięsie i produktach odzwierzęcych. Jeśli jesteś osobą, która całkowicie wykluczyła mięso ze swojej diety, rozważ suplementację witamin z grupy B.