Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
Przepisy

Wegańskie chlebki warzywne w trzech kolorach

15 marca 2021
Wegańskie chlebki warzywne w trzech kolorach
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Chlebki warzywne zrobione z wegańskich składników to ciekawa i smaczna alternatywa dla zwykłego chleba. Gotowe chlebki można kupić w sklepie, warto jednak pokusić się o samodzielne przygotowanie ich w domu. Wbrew pozorom są one dość proste w przyrządzeniu, zwłaszcza jeśli dysponuje się rozdrabniaczem wielofunkcyjnym lub blenderem.

Przepisy na wegańskie chlebki warzywne

Do przygotowania chlebków będą potrzebne: rozdrabniacz wielofunkcyjny (ewentualnie dobry blender), młynek, blacha do pieczenia, papier do pieczenia, a także tarka o drobnych oczkach i piekarnik.

Zielony chlebek

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 garście liści jarmużu lub szpinaku
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 12 łyżek wody
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • jedna łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Różyczki brokułu wraz z pokrojoną na kawałki łodygą oraz jarmużem (lub szpinakiem) umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy. Warzywa konsystencją powinny przypominać kaszkę. Przesypujemy mieszankę do miski.
  2. Siemię lniane mielemy w młynku i łączymy z wodą. Dodajemy do mieszanki wraz z pozostałymi składnikami. Później doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Całość mieszamy i formujemy kulę. Ciasto powinno być wilgotne. Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm.
  4. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni C (z funkcją grzania góra-dół), aż nabierze złotego koloru.
  5. Gdy chlebek się upiecze, należy go ostudzić. Przekładamy chlebek do góry spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia. Kroimy w kromki i przechowujemy w lodówce.

Czerwony chlebek

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 buraki
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 12 łyżek wody
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • szczypta chili w proszku, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Różyczki kalafiora wraz z łodygą i obranymi burakami umieszczamy w rozdrabniaczu, następnie je miksujemy. Warzywa konsystencją powinny przypominać kaszkę. Przesypujemy mieszankę do miski.
  2. Siemię lniane mielemy w młynku i łączymy z wodą. Dodajemy do mieszanki wraz z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Całość dokładnie mieszamy, a później formujemy kulę. Ciasto będzie mokre, lecz podczas pieczenia woda odparuje. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm.
  4. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni C (z funkcją grzania góra-dół), aż nabierze złotego koloru.
  5. Gdy chlebek się upiecze, należy go ostudzić. Przekładamy chlebek do góry spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia. Następnie kroimy w kromki i przechowujemy w lodówce.
chlebki warzywne

Chlebki warzywne – żółty chlebek

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 marchewka
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 12 łyżek wody
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • jedna łyżeczka curry, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Różyczki kalafiora wraz z łodygą oraz obraną, startą na drobnych oczkach marchewką umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy. Warzywa konsystencją powinny przypominać kaszkę. Następnie przesypujemy mieszankę do miski.
  2. Siemię lniane mielemy w młynku i łączymy z wodą. Dodajemy do mieszanki wraz z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Całość dokładnie mieszamy, a później formujemy kulę. Ciasto będzie mokre, lecz podczas pieczenia woda odparuje. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm.
  4. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni C (z funkcją grzania góra-dół), aż nabierze złotego koloru.
  5. Gdy chlebek się upiecze, należy go ostudzić. Przekładamy chlebek do góry spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia. Kroimy w kromki i przechowujemy w lodówce.

Przepis pochodzi z książki „Jeść zdrowiej warzywa i owoce”, Ryneczek Lidla.

alternatywa dla chlebachleb warzywnywegańskie chlebki warzywne

Choroby wywołane zakwaszeniem organizmu: fibromialgia, grzybice, kamienie żółciowe
Choroby oczu – jak im zapobiegać?

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl