Chlebki warzywne zrobione z wegańskich składników to ciekawa i smaczna alternatywa dla zwykłego chleba. Gotowe chlebki można kupić w sklepie, warto jednak pokusić się o samodzielne przygotowanie ich w domu. Wbrew pozorom są one dość proste w przyrządzeniu, zwłaszcza jeśli dysponuje się rozdrabniaczem wielofunkcyjnym lub blenderem.
Przepisy na wegańskie chlebki warzywne
Do przygotowania chlebków będą potrzebne: rozdrabniacz wielofunkcyjny (ewentualnie dobry blender), młynek, blacha do pieczenia, papier do pieczenia, a także tarka o drobnych oczkach i piekarnik.
Zielony chlebek
Składniki:
- 1 brokuł
- 2 garście liści jarmużu lub szpinaku
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 12 łyżek wody
- 100 g mąki z ciecierzycy
- jedna łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Różyczki brokułu wraz z pokrojoną na kawałki łodygą oraz jarmużem (lub szpinakiem) umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy. Warzywa konsystencją powinny przypominać kaszkę. Przesypujemy mieszankę do miski.
- Siemię lniane mielemy w młynku i łączymy z wodą. Dodajemy do mieszanki wraz z pozostałymi składnikami. Później doprawiamy solą i pieprzem.
- Całość mieszamy i formujemy kulę. Ciasto powinno być wilgotne. Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm.
- Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni C (z funkcją grzania góra-dół), aż nabierze złotego koloru.
- Gdy chlebek się upiecze, należy go ostudzić. Przekładamy chlebek do góry spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia. Kroimy w kromki i przechowujemy w lodówce.
Czerwony chlebek
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 buraki
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 12 łyżek wody
- 100 g mąki z ciecierzycy
- szczypta chili w proszku, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Różyczki kalafiora wraz z łodygą i obranymi burakami umieszczamy w rozdrabniaczu, następnie je miksujemy. Warzywa konsystencją powinny przypominać kaszkę. Przesypujemy mieszankę do miski.
- Siemię lniane mielemy w młynku i łączymy z wodą. Dodajemy do mieszanki wraz z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Całość dokładnie mieszamy, a później formujemy kulę. Ciasto będzie mokre, lecz podczas pieczenia woda odparuje. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm.
- Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni C (z funkcją grzania góra-dół), aż nabierze złotego koloru.
- Gdy chlebek się upiecze, należy go ostudzić. Przekładamy chlebek do góry spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia. Następnie kroimy w kromki i przechowujemy w lodówce.
Chlebki warzywne – żółty chlebek
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 marchewka
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 12 łyżek wody
- 100 g mąki z ciecierzycy
- jedna łyżeczka curry, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Różyczki kalafiora wraz z łodygą oraz obraną, startą na drobnych oczkach marchewką umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy. Warzywa konsystencją powinny przypominać kaszkę. Następnie przesypujemy mieszankę do miski.
- Siemię lniane mielemy w młynku i łączymy z wodą. Dodajemy do mieszanki wraz z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Całość dokładnie mieszamy, a później formujemy kulę. Ciasto będzie mokre, lecz podczas pieczenia woda odparuje. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm.
- Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni C (z funkcją grzania góra-dół), aż nabierze złotego koloru.
- Gdy chlebek się upiecze, należy go ostudzić. Przekładamy chlebek do góry spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia. Kroimy w kromki i przechowujemy w lodówce.
Przepis pochodzi z książki „Jeść zdrowiej warzywa i owoce”, Ryneczek Lidla.