Witaminy i minerały to podstawowe związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Już niewielkie niedobory tych składników mogą powodować m.in. zmęczenie, bóle o różnym nasileniu lub problemy skórne. Najlepszym źródłem witamin i minerałów są świeże warzywa i owoce. Oprócz tego znajdziemy w nich sporo wody, błonnika, antyoksydantów, fitoskładników i innych cennych związków.
Jak zwiększyć ilość warzyw i owoców w codziennej diecie?
Według Zaleceń Światowej Organizacji zdrowia powinniśmy spożywać minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Czy jest to dużo? Raczej nie, biorąc pod uwagę, że porcją może być szklanka świeżo wyciskanego soku, jedna surowa marchewka, porcja sałatki warzywnej lub porcja zupy warzywnej. A jednak wielu Polaków wciąż spożywa za mało warzyw i owoców. Jeśli należysz do tej grupy, nie martw się. Nie musisz wprowadzać radykalnych zmian w swojej diecie, aby dostarczyć organizmowi cennych składników (choć jeśli podstawę twojej diety stanowi żywność przetworzona i fast-foody, to zachęcamy do zmian). Aby dostarczyć cennych składników możesz:
- Kupić wyciskarkę >> i codziennie wyciskać świeże soki warzywno-owocowe. Domowe soki i smoothie cudownie smakują, nie zawierają cukru, ani konserwantów, w dodatku są istną skarbnicą cennych związków.
- Dodawać do posiłku sałatkę warzywną. Nie musi być ona skomplikowana. Możesz przygotować prostą wersję, której przygotowanie zajmie mało czasu, np. pomidor + sałata + rzodkiewka + pestki słonecznika + przyprawy + odrobina oliwy z oliwek lub innego oleju tłoczonego na zimno. Przygotujesz ją w zaledwie kilka minut.
- Pochrupać warzywa na surowo. Czy może być coś lepszego niż surowa, świeża marchewka do pochrupania? Mogą to być na przykład 2 marchewki 😉 Wiele warzyw nadaje się do jedzenia na surowo – pomidory, ogórki, marchewki, cukinie, rzodkiewki, kalafior, brokuł. Warzywa w surowej postaci mają więcej witamin i minerałów niż ich gotowane, pieczone lub smażone odpowiedniki.
- Jeść częściej zupy warzywne. Zupa to cudowny „wynalazek”. Jest lekkostrawna i niskokaloryczne (o ile jest warzywna), zaspokaja mały głód i jest sposobem na „przemycenie” dodatkowej ilości warzyw.
Warzywny suplement diety
Jest jeszcze inna opcja, dzięki której szybko możesz zwiększyć ilość witamin i minerałów w codziennej diecie. Jest nią suplement diety Alkaline 16 Greens >> Suplement zawiera 16 różnych warzyw, ziół i innych roślin o działaniu odkwaszającym organizm. Jedno opakowanie suplementu (220 g) zawiera w sobie aż 5.7 kg roślin. Warzywa i inne rośliny wchodzące w jego skład zostały poddane procesowi suszenia w niskiej temperaturze, aby zapobiec utracie cennych składników odżywczych.
Sposób użycia suplementu jest bardzo prosty – wystarczy 1 miarkę (lub więcej) wymieszać w szklance chłodnej wody (lub w szejkerze) i wypić godzinę przed lub po posiłku. W przypadku zwiększonego zapotrzebowania (intensywna aktywność fizyczna, wyczerpanie psychiczne, problemy zdrowotne) zalecane jest spożywanie 2-3 koktajli dziennie.