“Wszystkie choroby oraz stany chorobowe, jak również wszystkie rodzaje raka odznaczają się niedoborem sodu w osoczu krwi.”
– dr Robert O. Young
Sól jest zdrowa: spożywanie jej w większej ilości może nawet obniżyć ryzyko chorób serca.
Przez całe lata, lekarze mówili nam, że jedzenie zbyt dużych ilości soli nie jest dla nas korzystne. Aż do teraz. Wyniki badań wskazują na to, że to właśnie ograniczenie spożycia soli zwiększa ryzyko śmierci spowodowanej zawałem czy wylewem.
Dietetycy zachodzą teraz w głowę, bo wyniki badań wskazują, że ci, którzy spożywali mniej sodu – około łyżeczki dziennie – nie odnoszą żadnej zdrowotnej korzyści, nie mają więc żadnej przewagi nad tymi, którzy jedzą soli najwięcej.
Długofalowe efekty
Podczas 8-letniego badania, wśród osób z najniższym poziomem spożycia soli wskaźnik śmiertelności z powodu chorób serca okazał się najwyższy. Trwające osiem lat badanie, którego uczestnikami było 3681 zdrowych Europejczyków (mężczyźni i kobiety w wieku 60 lat lub młodsi), wykazało także, że poziom spożycia soli wyższy od przeciętnego nie objawia się zwiększonym ryzykiem rozwoju nadciśnienia.
Sprawozdanie opublikowane w Journal of the American Medical Association, ukazało się zaledwie trzy miesiące po tym, jak rząd Stanów Zjednoczonych rozpoczął kampanię na rzecz zdrowia publicznego, apelując do restauracji oraz producentów żywności o ograniczenie użycia soli.
Na początku oraz na końcu badania zmierzono uczestnikom poziom sodu w moczu. Podczas ośmioletniej obserwacji nieco więcej niż 6% badanych doświadczyło zawału serca, wylewu czy innych przypadłości sercowo-naczyniowych. Co trzeci taki przypadek był śmiertelny. Ci, którzy spożywali najmniej soli obarczeni byli ryzykiem śmierci spowodowanej przez zawał serca lub wylew o 56% wyższym, niż ci, którzy spożywali jej najwięcej. Podczas badana pod uwagę wzięto również inne czynniki takie jak: otyłość, poziom cholesterolu, palenie, cukrzycę. Z grupy badanych o najniższym poziomie spożycia soli zmarło 50 osób; 24 spośród osób ze średnim poziomem spożycia soli; jedynie 10 śmierci odnotowano w grupie o najwyższym spożyciu.
Prowadzący badanie Jan Staessen, dyrektor laboratorium nadciśnienia na Uniwersytecie Leuven w Belgii, powiedział: „Nasze odkrycia nie uzasadniły ograniczania spożycia soli w populacji.” Naukowcy nie mieli solidnego wytłumaczenia uzyskanych rezultatów, ale spekulowali, że niskie poziomy soli w organizmie mogą być przyczyną podwyższonego stresu w układzie nerwowym, obniżonej wrażliwości na insulinę, a także mogą oddziaływać na hormony, które są odpowiedzialne za ciśnienie krwi oraz wchłanianie sodu.
Niesamowite korzyści, jakie dają alkaliczne sole mineralne
Podczas moich badań odkryłem, że sól jest jednym z fundamentów powstawania wszystkich głównych składników organizmu, w momencie gdy pierwiastki tlenu i wodoru oddają swoje protony. Formowanie się magnezu, potasu, a nawet wapnia zaczyna się od soli. Przykładowo, gdy protony tlenu, których jest 8, są przyjmowane przez jądro sodu, które ma 11 protonów – powstaje potas mający 19 protonów. Kiedy potas przyjmuje dodatkowy proton pochodzący z jonu wodoru, powstaje wtedy wapń. Z kolei jon sodu przyjmując dodatkowy proton z jonu wodoru staje się magnezem.
Nie przez przypadek płyny ustrojowe w naszym organizmie są słone, zawierają sód; ocean jest słony także przez to, że zawiera sód, a nie jakiś inny pierwiastek. Przedstawiam wam proste wytłumaczenie, na to że sód, czyli sól jest fundamentem życia, a bez niej umarlibyśmy.
Właśnie dlatego zalecam spożywanie większej ilości soli. W rzeczywistości mężczyzna czy kobieta o wadze około 70 kg powinni jeść co najmniej 10 gramów soli każdego dnia. Gdy łakniesz cukru, myślisz, że potrzebujesz cukru – tak naprawdę daję o sobie znać potrzeba spożycia soli. Jedząc więcej soli, nie będziesz złakniony cukru, a także odczujesz przypływ nowej, zrównoważonej energii.
Muszę jednak podkreślić, że nie każda sól ma taką samą jakość. Najlepsza jest sól pełna i nieprzetworzona, pozbawiona zbrylaczy i niejodowana. Sam produkuję i zbieram najlepszą sól w moim gospodarstwie położonym na północnym brzegu Wielkiego Jeziora Słonego
Shelley i ja udostępniamy również nową przyprawę nadającą smak jedzeniu – to naturalna sól w czystej postaci. Będziecie zdumieni jak dzięki użyciu tej przyprawy, można uatrakcyjnić smak wszystkiego co jecie. Poza tym, nie będziecie już potrzebować kwasowych przypraw takich jak sos sojowy, ocet, miso, tamari, ani innych. Wystarczy Wam prawdziwa, naturalna sól.
Zacznijcie jeść sól i cieszcie korzyściami drugiego obok tlenu, najważniejszego pierwiastka
Żeby nasze ciała funkcjonowały na odpowiednich obrotach potrzebujemy energii – nie byle jakiej energii, tylko „energii zrównoważonej”. Poziom zrównoważonej energii zapewnia nam sól. To ona tworzy w naszym ciele wewnętrzny układ macierzy, który odpowiada za transport energii do każdej komórki ludzkiego organizmu. Niedobór soli jest tożsamy z niedoborem energii. Bez soli nie da się stworzyć myśli czy nawet poruszać się. Odkryłem, że układ wydzielniczy, który zawiera organy takie jak – szyszynka, przysadka mózgowa, podwzgórze, tarczyca, nadnercza, trzustka, gruczoły płciowe – komunikuje się za pomocą „macierzy soli” – NIE poprzez HORMONY.
Hormony to kwasowe produkty uboczne gruczołów endokrynnych, które komunikują się między sobą, żeby zachować homeostazę płynów ustrojowych, potrzeb energetycznych oraz automatycznych funkcji organizmu. Ciało nie potrzebuje hormonów – potrzebuje “zrównoważonej energii”, którą możemy wytworzyć jedynie poprzez macierz soli.
Interesujące fakty o koloidowych solach mineralnych
1. Nasze ciała zawierają prawie 450 gramów soli, ale każdego dnia powinniśmy uzupełniać zużytą sól, żeby zachować wigor, zdrowie i równowagę kwasowo-zasadową.
2. Sól wspomaga w istotny sposób proces trawienia i przemianę jedzenia w żywe tkanki oraz równocześnie ułatwia przekazywanie impulsów nerwowych, które skurczają mięśnie. Ażeby komórki organizmu funkcjonowały normalnie, równowaga między solą i wodą musi być zachowana. Sól jest również niezbędna do produkcji wodorowęglanu sodowego; organizm powinien alkalizować jedzenie, które spożywamy, żeby zachować zasadowość krwi oraz płynów limfatycznych.
3. Sól w naturalnej, nieprzetworzonej formie smakuje wyśmienicie. Minerały występujące naturalnie w soli z północnego wybrzeża Wielkiego Jeziora Słonego, a także krystaliczny kształt uatrakcyjniają smak tej soli, dlatego możemy używać jej bardziej oszczędnie.
4. Koloidowa sól mineralna zawiera wapń i magnez w ilościach większych niż w normalnej soli morskiej lub stołowej – obydwa te minerały występują naturalnie w Wielkim Jeziorze Słonym. Niektórzy wierzą, że te składniki są niesłychanie korzystne dla organizmu. My możemy powiedzieć z pewnością, że wzmacniają one smak soli zasadowych– spróbujcie sami i porównajcie z solą, którą spożywaliście dotychczas.
5. Kiedy jesteś zmęczony albo wyczerpany i potrzebujesz energii, to w rzeczywistości potrzebujesz soli. Zawsze kiedy masz ochotę na cukier, tak naprawdę potrzebujesz soli.
6. Sól to jon życia, poprzez który transportowana jest cała energia. Bez soli nie ma życia.
7. Sól jest tym co spaja połączenie ciała duchowego z ciałem fizycznym oraz mentalnym.
Właściwości i korzyści spożywania soli zasadowej
1. Koloidowa sól mineralna to skondensowana sól w unikatowej postaci trójwymiarowego kryształu, wytwarza się ją poprzez bardzo powolny proces odparowywania na słońcu, co pozwala na sformowanie 26%-owego różnorodnego roztworu soli mineralnej. Stężenie tej soli jest większe niż w Morzu Martwym.
2. Sól ma delikatny smak i jest bardzo miękka w dotyku. Koloidowa sól mineralna zawdzięcza te właściwości wyjątkowemu rozmiarowi i kształtowi kryształów.
3. Nadaje się doskonale do rozpylania po wierzchu potraw – dzięki miękkiej strukturze lepiej przykleja się do jedzenia – dlatego jest idealna szczególnie do solenia sałat oraz innych warzyw.
4. Duże pole powierzchni oraz niska gęstość usypowa ulepszają przyczepność, co sprawia, że sól ta jest idealna do posypywania jedzenia albo wsypywania bezpośrednio do jamy ustnej, żeby zacząć alkalizację.
Płukanie solą – Jak w łatwy sposób oczyścić okrężnicę?
Ten proces przepłukuje okrężnicę, jedyne co musisz zrobić, to napić się soli w sposób przedstawiony poniżej: (Bardzo ważne: Kiedy postanawiasz wykonać ten zabieg w domu, upewnij się, że masz 2 – 3 godziny, rezultaty pojawią się bardzo szybko, ale musisz dać sobie trochę czasu na dokończenie procesu czyszczenia.)
Oto co musisz zrobić:
1. Pierwszą rzecz jaką zrobisz, należy wykonać rano na pusty żołądek.
2. Napełnij szklankę do połowy ciepłą wodą dobrej jakości.
3. Dodaj do środka dwie małe łyżeczki naturalnej soli i zamieszaj.
4. Wypij miksturę jednym haustem.
5. Upewnij się, że masz pod ręką dużo wody strukturalnej, ażeby nawodnić się, kiedy będziesz odczuwał efekty zabiegu.