Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Sok z kiszonej kapusty – poznaj jego cenne właściwości

3 września 2019
Sok z kiszonej kapusty – poznaj jego cenne właściwości
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Sok z kiszonej kapusty od niepamiętnych czasów jest stosowany jako naturalne remedium na wiele dolegliwości. Jeśli więc przygotowujesz kiszoną kapustę na surówkę lub inne danie, nie wylewaj soku. Poznaj jego cenne właściwości i wykorzystaj go, aby wzmocnić organizm.

Sok z kiszonej kapusty – właściwości

Najbardziej dobroczynne składniki w soku z kiszonej kapusty to szczepy bakterii. Działają one na podobnej zasadzie, co antybiotyki – niszczą chorobotwórcze drobnoustroje. Dlatego kiszonki oraz sok z kiszonej kapusty są szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym, gdy częściej niż zwykle można złapać przeziębienie lub grypę.

Sok z kiszonej kapusty zawiera również fitoncydy – związki o działaniu bakterio i grzybobójczym. W jego składzie znajdziemy również dużo witamin i minerałów, między innymi witaminę C, B, E, P, magnez, wapń, żelazo, potas, siarkę.

Naukowcy „wzięli pod lupę” sok z kiszonej kapusty. Dzięki nim wiemy, że ten niepozorny napój:

  • Ma działanie probiotyczne, a więc dba o prawidłową mikroflorę układu pokarmowego.
  • Obniża ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory (np. żołądka, dwunastnicy, jelita grubego).
  • Pomaga zlikwidować pasożyty.
  • Oczyszcza organizm z toksyn.
  • Wzmacnia układ odpornościowy.
  • Zmniejsza szkodliwe działanie alkoholu.
sok z kiszonej kapusty

Przepis na domową kapustę kiszoną

Dobrą kapustę kiszoną i sok z kiszonej kapusty można bez problemu kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Jednak jej samodzielne przygotowanie jest bardzo proste, w dodatku daje dużo satysfakcji.

Kapusta kiszona powstaje w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii między innymi Leuconostoci i Pediococcus, po uprzednim zasoleniu. Za charakterystyczny kwaśny smak odpowiada kwas mlekowy.

Składniki:

  • 1 kg kapusty
  • 2 gramy soli niejodowanej
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • kilkanaście nasion kopru lub kminku
  • kilka ziaren jałowca

Przygotowanie:

  1. Kapustę szatkujemy i solimy. Zostawiamy na stolnicy na mniej więcej godzinę (w tym czasie trochę zmięknie i straci gorycz).
  2. Następnie przekładamy kapustę do dużej miski i dodajemy utarte jabłko, nasiona kopru lub kminku, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach oraz ziarna jałowca.
  3. Mieszamy wszystkie składniki, przekładamy do weków, jak najmocniej ubijając kapustę, przykrywamy słoiki.
  4. Odstawiamy w ciepłe miejsce (około 18°C). Kapusta kiszona jest gotowa do spożycia po 2-3 dniach.

Przepis pochodzi z książki „Jesień w kuchni Pięciu Przemian”.

kapusta kiszonaprobiotykisok z kiszonej kapusty

Pieczona ciecierzyca – prosty przepis na zdrową, chrupiącą przekąskę
Zakwas buraczany podnosi odporność. Poznaj inne jego zalety

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij