Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
promocja zdrowia

Soja a nowotwory – co wskazują badania

29 marca 2016
Soja a nowotwory – co wskazują badania
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Aby ocenić zależność pomiędzy spożyciem soi a zachorowalnością na raka piersi, dr Bruce Trock i naukowcy z Johns Hopkins School of Medicine oraz Georgetown University przeprowadzili metaanalizę badań epidemiologicznych.

Metaanaliza to analiza statystyczna dużych zbiorów wyników z poszczególnych badań. Na celu ma tzw. zintegrowanie ustaleń.

Tym szczególnym rodzajem analizy objęto 12 badań kliniczno-kontrolnych oraz 6 badań prospektywnych.

Dzięki tej metodzie naukowcy odkryli, że wszystkie badane kobiety z Azji w wieku przed menopauzalnym oraz po menopauzie mają średnio o 14% mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi niż ich rówieśniczki np. z Europy, tylko dlatego, że regularnie jedzą potrawy z zawartością soi.

Dalsze analizy wykazały, że soja chroni przed rakiem piersi szczególnie kobiety, które przeszły już menopauzę.

Analiza dr. Trocka i jego współpracowników zapewnia poparcie dla idei, że soja wykazuje działanie ochronne przed nowotworem piersi. Zmniejszenie ryzyka aż o 14% to zaskakujące odkrycie, jednak nie ulega wątpliwości, że badania te trzeba interpretować z należyta ostrożnością.

Ze względu na to, że produkty sojowe są spożywane w niewielu krajach poza kontynentem Azjatyckim, oraz są preferowane przez ludzi szczególnie dbających o zdrowie, to należy wziąć pod uwagę możliwość, że mniejsze ryzyko zapadnięcia na nowotwory może wynikać z ogólnego zdrowego stylu życia, a nie z samego spożywania soi.

Pomimo tego, iż naukowcy stosując metody statystyczne, starali się oddzielać działanie soi od innych, współistniejących, czynników to jest to bardzo trudne do wykonania.

Niektóre badania, w tym analiza dr. Trocka, sugerują, że działanie soi zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, jednak nie ma tu żadnych solidnych podstaw, aby stwierdzić, że jest to zasługa tylko i wyłącznie soi.

Niemniej jednak produkty sojowe zapewniają doskonałe odżywianie i odgrywają bardzo ważną rolę w zdrowej diecie. Należy ją jeść, bez względu na to czy jest uniwersalnym wynalazkiem natury, który chroni ludzi przed nowotworami czy nie.

Działanie soi a rak prostaty

Zawarty w ziarnach soi izoflawon o nazwie genisteina hamuje wzrost komórek nowotworu prostaty. Hamuje on inwazyjną zdolność rozwoju komórek tego rodzaju nowotworu.

Istnieje jednak jeden ważny szczegół – stężenie genisteiny spożytej wraz z soją potrzebne do wywołania takiego efektu powinno być wyższe niż stężenie izoflawonów w surowicy ludzkiej krwi.

Wstępne obserwacje wyglądają jednak bardzo obiecująco.

Czy „diety regionalne” mogą wpływać na rozwój raka prostaty?

Pomimo tego, że wielu mężczyzn w Japonii zapada na raka prostaty, to ten nowotwór wygląda zupełnie inaczej niż u mężczyzn np. w Stanach Zjednoczonych czy Europie.

U Japończyków guzki są malutkie, dlatego w tym kraju ten konkretny rodzaj nowotworu często określa się mianem „utajnionego raka”.

Badania wykazały, że izoflawony sojowe w połączeniu z ekstraktami herbaty są dużo bardziej skuteczne w zahamowaniu rozrostu guza prostaty u myszy, niż gdyby „działały” same.

W Azji, a zwłaszcza w Japonii, gdzie śmiertelność z powodu raka prostaty jest relatywnie niska, zarówno soja jak i herbata to powszechne składniki diety. Według Międzynarodowej Rady Zdrowia Prostaty istnieje co najmniej kilka czynników, które prawdopodobnie przyczyniają się do „lepszej” sytuacji rdzennych Japończyków zapadających na raka prostaty.

Przeprowadzono nawet ograniczone badanie epidemiologiczne, które pokazuje relację pomiędzy spożyciem soi a rakiem prostaty. Badania te w środowisku naukowym wywołują mieszane uczucia, jednak można uznać, że są one zgodne z hipotezą, która mówi, że spożycie soi zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty.

Najnowsza analiza badań epidemiologicznych wykazuje, że spożywanie soi wiąże się z obniżeniem ryzyka zachorowania na raka prostaty aż o 1/3. Niestety, wiele badań epidemiologicznych było przeprowadzone na zbyt małej grupie pacjentów, dlatego też mogły niedokładnie ocenić lub nawet przecenić jej działanie.

Ostatnie, przeprowadzone kompleksowo, badanie kliniczno-kontrolne stwierdza, że u Japończyków ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty jest o 50% mniejsze niż u innych nacji.

Soja może pomóc w leczeniu raka prostaty

Dane naukowe sugerują, że produkty sojowe mogą skutecznie pomagać w leczeniu raka prostaty, nawet w dosyć zaawansowanym stadium.

Tezę tę popiera 11 badań, 3 z udziałem mężczyzn zdrowych oraz 8 z udziałem mężczyzn chorych na raka prostaty. Naukowcu u wszystkich mężczyzn zbadali wpływ izoflawonów na poziom PSA.

U osób zdrowych nie zaobserwowano żadnych większych korzyści zdrowotnych niż np. dobre odżywienie, odpowiedni poziom witamin itp. Za to w grupie pacjentów z nowotworem prostaty u ponad połowy zauważono bardzo korzystny wpływ spożycia soi. Dane potwierdzają, że zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka prostaty nie zależy od poziomu redukcji PSA.

Badania naukowców związane z soją są bardzo obiecujące. Niewykluczone, że może ona być w przyszłości podstawowym składnikiem diety na całym świecie.

Zaleca się jej jedzenie wszystkim osobom, które chcą żyć zdrowo. Soja odżywia, dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i minerałów a ponadto to doskonały substytut silnie zakwaszającego mięsa. Soja alkalizuje, soja żywi, soja leczy i warto sięgać po nią częściej.

sojasoja a nowotworysoja a zdrowie

Related Posts

10 znakomitych roślinnych źródeł magnezu

10 znakomitych roślinnych źródeł magnezu

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Magnez jest jednym z kluczowych pierwiastków niezbędnych do prawidłowego działania organizmu oraz utrzymania równowagi pH. Uczestniczy on w około 300 reakcjach enzymatycznych, potrzebuje go niemal każdy układ w organizmie. Ze względu […]

Kontrowersje wokół właściwości soi

Kontrowersje wokół właściwości soi

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Poniżej odpowiedź na e-mail na temat właściwości soi wysłany do dr Younga: „Cześć Ana, Dzisiaj byłem wyjątkowo zajęty, bo przygotowuję się na wyprawę. Poprosiłem jednego z naszych mikroskopistów, technika medycznego ze szpitala […]

Dlaczego produkty sojowe są niezdrowym wyborem?

Dlaczego produkty sojowe są niezdrowym wyborem?

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Wegetarianizm stał się popularny, na co wskazuje coraz większa ilość produktów dla wegetarian dostępnych w sklepach. Najpopularniejsze są produkty sojowe, którymi można zastąpić pod względem smaku, zarówno mięso, jak i nabiał. […]


Uważaj na orzeszki ziemne, czyli cała prawda o alergiach żywieniowych
15 alkalizujących powodów aby codziennie jeść ogórki

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij