Czujesz, że zabiera cię grypa lub przeziębienie? Kaszel nie daje ci spokoju? Zanim udasz się do lekarza po leki, wypróbuj najpierw „lekarstwo” Matki Natury – domowy syrop ziołowy na kaszel. Ten syrop nie tylko zwalcza kaszel, który jest może być objawem poważniejszego schorzenia, lecz także wspomaga pracę układu odpornościowego – a o to warto dbać przez cały rok.
Przepis na syrop ziołowy na kaszel
Niezbędne zioła znajdziesz w aptece lub sklepie zielarskim. Wykonanie syropu nie jest zbyt czasochłonne, a naturalne „lekarstwo” będziesz mieć na długo.
Składniki:
- 25 g korzenia lukrecji
- 25 g nasion fenkułu
- 25 g kory dzikiej wiśni
- 25 g korzenia jeżówki
- 25 g korzenia prawoślazu lekarskiego
- 15 g kory cynamonu
- 1 l wody mineralnej lub filtrowanej
- ok. 750 ml miodu lub brązowego cukru
- 5 kropli olejku eterycznego z mięty ogrodowej
- brandy (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Umieść wszystkie zioła w garnku lub rondlu i zalej 1 l wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 20-30 minut.
- Zdejmij garnek z ognia i odcedź zioła, ale zachowaj wywar – powinno ci zostać około 750 ml wody.
- Dodaj do ziołowego płynu taką samą ilość miodu lub brązowego cukru: 750 ml naparu wymaga tyle samo cukru lub miodu. Podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu rozpuszczenia się miodu lub cukru w wodzie.
- Zdejmij naczynie z palnika i dodaj 5 kropli olejku eterycznego z mięty ogrodowej. Jeśli chcesz, możesz także dolać niewielką ilość brandy, aby syrop dłużej zachował przydatność do spożycia.
- Przelej syrop do czystych, wyparzonych i szczelnie zamykanych słoików. Nie zapomnij nakleić etykiet z nazwą produktu i datą jego przygotowania.
Dorośli i dzieci powyżej 12 roku życia powinni zażywać po 1 łyżce syropu do 6 razy dziennie.
Uwaga: dzieciom powyżej 12 roku życia nie powinno się podawać jeżówki ze względu na wysokie ryzyko silnych reakcji alergicznych.
Przepis na syrop ziołowy na kaszel pochodzi z książki Dobre zioła.