Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
dieta

Kurkuma – właściwości i zastosowanie kulinarne

11 stycznia 2019
Kurkuma – właściwości i zastosowanie kulinarne
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Kurkuma to cudowna roślina. Współcześnie jest znana głównie jako przyprawa, chociaż jej właściwości lecznicze znali już starożytni. W medycynie ajurwedyjskiej jest stosowana od 4 tysięcy lat, w medycynie chińskiej od VII w n.e., natomiast w Azji Południowej jest stosowana od tysięcy lat w celach kulinarnych. Zobaczmy więc dlaczego warto włączyć ją do swojego menu.

Jakie są właściwości kurkumy?

Jej właściwości lecznicze można by wymieniać bez końca. Skupmy się jednak na najważniejszych 🙂

  • Według medycyny ajurwedyjskiej kurkuma rozgrzewa organizm, usprawnia pracę układu pokarmowego, usprawnia pracę mózgu.
  • Przywraca równowagę wewnętrzną, pomaga złagodzić stres.
  • Wykazuje działanie antyoksydacyjne neutralizując wolne rodniki. Innymi słowy opóźnia proces starzenia się oraz chroni przed niektórymi chorobami.
  • Kurkuma chroni przed nowotworami jelita grubego, żołądka oraz skóry.
  • Chroni, odtruwa i regeneruje wątrobę oraz usprawnia przepływ żółci w układzie pokarmowym.
  • Napar z kurkumy łagodzi niestrawność i koi dolegliwości żołądkowe po posiłku.
  • Wzmacnia wzrok, zapobiega stanom zapalnym oczu i chorobom degeneracyjnym, np. zaćmie.
  • Odkwasza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, reguluje przemianę materii.

Głównymi składnikami leczniczymi w kurkumie są olejki eteryczne zwane kurkuminoidami, a najważniejszym z nich jest kurkumina. Niestety ten składnik jest wchłaniany przez organizm w niewielkich ilościach i dość szybko wydalany. Jest jednak prosty sposób, aby zwiększyć jego wchłanialność – do kurkumy (lub suplementu diety z kurkuminą) należy dodać czarny pieprz.

Warto dodać, że terapeutyczna dawka kurkumy w proszku wynosi 2-8 g dziennie, natomiast samej kurkuminy od 1 g (w celach profilaktycznych) do 4 g (w celach leczniczych).

kurkuma

Zastosowanie kulinarne

Kurkumę spożywa się podobnie jak imbir: ugotowaną lub surową, chociaż jest od imbiru mniej włóknista. W Polsce z łatwością kupimy kurkumę w formie sproszkowanej.

Niewielką ilość kurkumy sproszkowanej możesz dodać niemal do wszystkiego, co gotujesz: do zup, kaszy, ryżu, dressingów, sałatek na bazie oliwy, soków, a czy nawet jajecznicy.

Kurkuma jest ważnym składnikiem odżywczych i wzmacniających koktajli, herbatek, nalewek lub maści.

W miarę możliwości staraj się używać kurkumy z upraw ekologicznych.

Źródło: Dobre zioła
Przeczytaj również: 5 alkalizujących ziół, które warto mieć w kuchni

napar z kurkumywłaściwości kurkumyzastosowanie kurkumy

Skuteczny syrop ziołowy na kaszel
Co pić, aby dobrze nawodnić organizm?

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl