Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
Inne choroby

Przyczyną ADHD u dzieci są konserwanty

24 grudnia 2014
Przyczyną ADHD u dzieci są konserwanty
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Rodzice od dawna podejrzewali, że konserwanty spożywcze powodują u ich dzieci nadpobudliwość – badanie, przeprowadzone w Wielkiej Brytanii, potwierdziło ich przypuszczenia. Przekonujące badanie, przeprowadzone z zastosowaniem podwójnej ślepej próby, przyniosło rezultaty, które miażdżą sceptycyzm obrońców przemysłu żywnościowego. Wykazało ono, że powszechnie stosowane barwniki i konserwanty, takie jak choćby benzoesan sodu są wysoko kwasowe i mogą wywoływać nadpobudliwość u wielu dzieci.

Czy wyniki tego badania można uznać za przekonujące? W świetle nowych ustaleń, Britain’s Food Standards Agency (Brytyjska Agencja Standardów Żywieniowych) wydała natychmiastowy komunikat, wzywający rodziców do ograniczenia ilości konserwantów i barwników, spożywanych przez dzieci z objawami zaburzeń zachowania.
Badanie zostało przeprowadzone pod kierownictwem Jima Stevenesona, profesora psychologii na Uniwersytecie w Southampton i wyraźnie pokazało, że nadaktywność mogą powodować zarówno kwasowe barwniki spożywcze jak i silnie kwasowe substancje konserwujące (benzoesan sodu), nagminnie dodawane do napojów gazowanych, soków owocowych, a nawet – dressingów sałatkowych. Przebadano ponad 300 dzieci w dwóch grupach wiekowych; pierwsza grupa składała się z 3-latków, a druga z 8-latków i 9-latków. W warunkach kontrolnych badanie oparte na podwójnej ślepej próbie objęło trzy jednotygodniowe okresy, w których dzieci otrzymywały jeden z trzech napojów owocowych o identycznym smaku. Pierwszy napój był wolny od konserwantów, drugi zawierał przeciętną dla typowej, brytyjskiej diety ilość konserwantów i barwników; trzeci napój również zawierał te substancje, ale w mniejszych stężeniach.

Dzieci regularnie piły każdy z trzech napojów przez tydzień, pozostając pod obserwacją nauczycieli, dzieci i studentów psychologii, posługujących się standaryzowanymi narzędziami pomiaru charakterystyki behawioralnej, które pozwalały stwierdzić nadpobudliwość. Stevenson odkrył, że w obydwóch grupach wiekowych dzieci były znacznie bardziej nadpobudliwe, gdy piły sok z największą ilością kwasowych dodatków. Obydwie grupy zareagowały na napój o obniżonym stężeniu konserwantów, jednak reakcja była silniejsza u 3-latków niż u starszych dzieci. W każdej grupie wiekowej, niektóre dzieci reagowały silniej na napoje z kwasowymi substancjami konserwującymi, podczas gdy u innych dzieci taka reakcja w ogóle nie następowała. Zespół badaczy analizuje możliwość, że to indywidualne różnice genetyczne odpowiadają za różnice we wrażliwości u dzieci.

Dr Robert O. Young twierdzi, że „różnica w reakcjach u dzieci w różnych grupach wiekowych na kwasowe barwniki i konserwanty jest spowodowana przez różnice w zdolności poszczególnych dzieci do buforowania i usuwania tych toksyn z organizmów.”

Badacze stwierdzili, że same konserwanty nie mogą wywoływać objawów typowych dla ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi). Jednocześnie ostrzegli, że „te niekorzystne efekty mogą wpłynąć na zdolność dzieci do nabywania wiedzy w okresie szkolnym”.

Psychiatra Edward Hallowell, autor kilkunastu książek poświęconych ADHD, przyznaje, że sam radzi rodzicom, aby trzymały swoje dzieci z dala od produktów, zawierających konserwanty i barwniki. Ostrzega również przed nadmiernym spożyciem słodyczy przez dzieci: „widziałem zbyt wiele dzieciaków, którym zupełnie odbijało po gazowanym napoju i urodzinowym torcie”. Hallowell dodaje: „zachęcajcie dzieci do wybierania pełnowartościowych pokarmów – wyjdzie im to na zdrowie!”.

Dr Young sugeruje, że „idealna dieta, zapobiegająca nadpobudliwości i deficytom uwagi u dzieci, powinna opierać się na wyeliminowaniu WSZYSTKICH kwasowych pokarmów i napojów (mięso, nabiał, cukier, słodkie napoje) i zastąpieniu ich alkalicznymi zielonymi owocami, warzywami, olejami, solami mineralnymi i alkaliczną wodą”.

ADHDcukierkonserwantyleczenie adhd dzieciprzyczyny adhdprzyczyny adhd u dzieciprzyczyny powstawania adhd

Related Posts

Czy cukier szkodzi? Tak! Wszystkie cukry działają zakwaszająco i toksycznie na nasz organizm

Czy cukier szkodzi? Tak! Wszystkie cukry działają zakwaszająco i toksycznie na nasz organizm

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Cukier osładza nasze życie, ale robi to dużym kosztem. Cukier powoduje wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu we krwi, ryzyko wystąpienia niewydolności wątroby, otyłość, choroby serca i cukrzycę. Cukier i inne […]

Czy na diecie zasadowej można jeść owoce?

Czy na diecie zasadowej można jeść owoce?

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Owoce od zawsze kojarzą się nam ze zdrowiem, jednak fakty mówią same za siebie – na diecie zasadowej należy ich unikać z wielu powodów. Można je jeść tylko w pewnych sytuacjach, […]

Czy jesteś niewolnikiem swoich kubków smakowych?

Czy jesteś niewolnikiem swoich kubków smakowych?

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Pamiętajcie, organizm pracuje na elektronach, a nie na cukrze i kaloriach. Przyjmujemy pożywienie i napoje nie ze względu na ich wartość kaloryczną, ale ze względu na potencjał elektryczny, jaki posiadają. Nasze […]


Nieszczepione dzieci są zdrowsze od rówieśników
Jak odkwasić organizm?

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij