Lato to wspaniała pora roku – w tym czasie jest dostępnych mnóstwo świeżych warzyw i owoców. Wśród nich są również rośliny, które szczególnie przyczyniają się do odkwaszania organizmu. Niektóre z nich są praktycznie niewymagające – wystarczy je umyć lub obrać, a następnie pokroić i są już gotowe do jedzenia. Dlatego dziś przedstawiamy wszystkim zwolennikom prostych, szybkich przepisów i miłośnikom sałatek, banalnie prosty przepis na letnią sałatkę odkwaszającą organizm.
Letnia sałatka alkalizująca
Składniki:
- sałata masłowa
- garść rukoli
- 2 pomidory malinowe lub inne ulubione
- 1 awokado
- 1 średniej wielkości ogórek
- 3 rzodkiewki
- garść pestek słonecznika
- oliwa z oliwek lub inny olej roślinny tłoczony na zimno
- sól i inne ulubione przyprawy do smaku
Wykonanie:
- Dokładnie umyj wszystkie warzywa, awokado i ogórka obierz ze skórki.
- Pomidory, awokado, ogórek i rzodkiewki pokrój w kostkę. Sałatę masłową i rukolę porwij na mniejsze kawałki.
- Upraż pestki słonecznika na patelni.
- Zmieszaj w dużej misce wszystkie składniki.
- Dodaj przyprawy i oliwę, a następnie ponownie wymieszaj sałatkę.
Sałatka jest już gotowa do zjedzenia. Prawda, że jest to banalnie szybkie i proste? W dodatku danie jest skarbnicą witamin, minerałów i dobroczynnych kwasów tłuszczowych, dlatego warto często je jeść.
Właściwości warzyw
Sałatka letnia jest również znakomitą propozycją na posiłki odkwaszające organizm. Wszystkie jej składniki dbają o równowagę pH organizmu i nie tylko. Awokado >> jest jednym z najbardziej lubianych owoców świata. Znajdziemy w nim ponad 25 cennych składników odżywczych, w tym tzw. „dobre tłuszcze”, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe.
Pomidor to z kolei jedno z najlepszych warzyw odkwaszających organizm. Dzięki obecności likopenu są naturalnym środkiem zapobiegającym rozwojowi miażdżycy i dbającym o zdrowie układu krwionośnego, a także zapobiegają niektórym typom nowotworów.
Natomiast sałata masłowa >> to niepozorne warzywo będące prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Dzięki niej lepiej pracuje układ odpornościowy, poprawia się wygląd skóry, włosów i paznokci, a także układ kostny, nerwowy i krwionośny. Równie cenna jest rukola i rzodkiewka, które w dodatku nadają sałatce przyjemnego, ostrego smaku.