Dynia to wspaniałe warzywo, z którego można przyrządzić mnóstwo pyszności. Sałatka jest jedną z nich. Oto pomysł na sałatkę nie tylko smaczną, ale również odżywczą, alkalizującą, sycącą. Można ją potraktować jako lekki obiad lub propozycję na śniadanie lub kolację.
Sałatka z pieczoną dynią
Składniki:
- pół średniej wielkości dyni
- 150 g kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej, według upodobania)
- 1 dojrzałe awokado
- 10 suszonych pomidorów
- pół szklanki pestek dyni
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- odrobina ostrej papryki
- szczypta soli
- świeża natka pietruszki lub kolendra (według upodobania)
- olej z dyni, sezamowy lub inny ulubiony olej roślinny tłoczony na zimno
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
- Dynię obierz ze skórki, wydrąż środek, pokrój na mniejsze kawałki i upiecz (na papierze do pieczenia, ok 45 minut, w 180 stopniach C).
- Kaszę ugotuj.
- Awokado i suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
- Pestki dyni podpraż na patelni lub w piekarniku.
- Gdy dynia upiecze się, poczekaj aż trochę przestygnie, następnie pokrój ją w kosteczkę.
- Kaszę, warzywa i pestki wymieszaj. Przypraw solą i papryką.
- Przygotuj dressing z soku z cytryny, sosu sojowego i odrobiny oleju roślinnego, następnie polej nim sałatkę.
- Całość posyp świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
Sałatka z pieczoną dynią jest już gotowa. Smacznego 🙂
Dlaczego dynia?
Dynia to jedno z najważniejszych warzyw jesiennego menu. Jest smaczna, lekkostrawna, alkalizująca, a przy tym zawiera wiele cennych składników odżywczych. Znajdziemy w niej całe mnóstwo dobroczynnych związków, m.in.: białko, błonnik, minerały (magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor, cynk) oraz witaminy (A, B1, B2, C, E, PP), β-karoten. To właśnie między innymi dzięki tym składnikom dynia oczyszcza i odkwasza organizm, wzmacnia układ immunologiczny, podkręca przemianę materii i pomaga w odchudzaniu. Ponadto poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, wykazuje działanie przeciwzapalne i antynowotworowe.
Warzywo można piec, gotować, grillować, smażyć, wyciskać z niego sok, a także spożywać na surowo. Miłośnicy gotowania są w stanie przyrządzić z niej prawdziwe kulinarne perełki, np. zupy, placki, powiła, chlebki, tarty, ciasta, a nawet lody. Dowiedz się więcej i zerknij do artykułu Co można przygotować z dyni? >>