Oliwa z oliwek to jeden z głównych składników diety śródziemnomorskiej. Co ciekawe, jest to jeden z nielicznych olejów wytwarzanych od tysiącleci, który nie traci na popularności. Jej smak, aromat i właściwości potrafili docenić już starożytni, dzięki czemu zapisała się w mitologii Greckiej, Rzymskiej, czy też w Biblii. Warto poznać, jakie cenne właściwości może zaoferować oliwka.
Oliwa z oliwek a zdrowie
Zanim omówimy właściwości zdrowotne tego pysznego oleju, należy zaznaczyć, że dotyczą one wysokogatunkowych produktów z pierwszego tłoczenia. Oliwy gorszej jakości zawierają mniej cennych składników, a przez to nie są tak wartościowe.
Głównym składnikiem, który czyni oliwkę tak wyjątkową, jest kwas oleinowy. Należy on do grupy kwasów tłuszczowych istotnych w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Dowodem na to są liczne badania oraz mała zachorowalność na tego typu choroby wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego.
Oprócz tego znajdziemy w niej kwasy tłuszczowe, trójglicerydy, związki fenolowe, skwalen, beta-karoten, tokoferole, związki alifatyczne, sterole, związki terpenowe, alkohole aromatyczne, fosfolipidy, proteiny, witaminę A, D, E oraz K. Dzięki nim oliwa z oliwek:
- stanowi naturalną tarczę ochronną przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi (m.in. miażdżycą, astmą, alergią, niektórymi rodzajami nowotworów),
- oczyszcza i reguluje procesy trawienia,
- przeciwdziała zakrzepom,
- reguluje wzrost kości u dzieci,
- spowalnia procesy starzenia się.
Oliwka a kosmetologia
Oliwa z oliwek znakomicie sprawdza się również jako kosmetyk. Jej regularne używanie zamiast balsamu znakomicie nawilża i odżywia skórę, nadaje jej zdrowy, promienny wygląd. Jednym kluczowych składników oliwki jest witamina E, nazywana również witaminą młodości. To zaszczytne miano mówi wiele za siebie – witamina E jako naturalny antyutleniacz spowalnia proces starzenia się skóry, a także działa kojąco minimalizując negatywny wpływ czynników atmosferycznych i stresu.
Ten tłuszcz roślinny jest również dobrym źródłem witamin z grupy F (jest to ogólna nazwa niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, NNKT). Dzięki nim skóra jest zdrowa, elastyczna, nawilżona.
Oliwa w kuchni
Oliwa z oliwek cechuje się wspaniałym smakiem i aromatem, które doceniają ludzie z całego świata. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów, dipów i potraw wymagających krótkiej obróbki termicznej.