Osoby, które przeszły zabieg wszczepienia bypassu żołądka, uświadamiają sobie, że szybciej się upijają i wolniej trzeźwieją.
Według doktora Roberta O. Younga, przyczyna tkwi w tym, że bypass omija żołądek, który jest głównym miejscem wytwarzania i uwalniania dwuwęglanu sodu, który neutralizuje alkohol.
Jeżeli omijamy żołądek, następuje utrata zdolności buforowania alkoholu dwuwęglanem sodu, uwalnianym przez ściany żołądka.
W odcinku talk-show „Oprah”, dotyczącym operacyjnych sposobów redukcji wagi, pojawiło się wiele pytań, dotyczących ich wpływu na spożywanie alkoholu. Zaproszony ekspert, dr John Morton, dyrektor oddziału operacji bariatrycznych w szpitalu klinicznym Stanford, postanowił zbadać tę kwestię.
Badanie objęło 19 uczestników, którzy przeszli operację wszczepienia bypassów żołądka, przynajmniej na rok przed eksperymentem; grupa kontrolna składała się z 17 osób. Każdy z ochotników miał za zadanie wypić lampkę wina. Następnie, co pięć minut, analizowano poziom alkoholu w wydychanym powietrzu za pomocą alkomatu, aż do momentu, gdy u danej osoby ów poziom wyniósł zero.
Szczytowy poziom alkoholu u osób, które przeszły operację bariatryczną, wyniósł aż 0,8 promila, w porównaniu z 0,5 promila w grupie kontrolnej. W niektórych państwach, takie stężenie jest traktowane jako stan upojenia alkoholowego. Średni czas powrotu do trzeźwości wyniósł 108 minut u posiadaczy by-passów; w grupie kontrolnej trwało to jedynie 72 minuty.
„Stężenie alkoholu we krwi osiągnęło wyższy poziom, a wydalenie go z organizmu zajęło więcej czasu” – podsumował dr Morton. „W dodatku, osoby po zabiegu wszczepienia by-passów, odnotowały ten sam poziom upojenia, co inni uczestnicy, chociaż stężenie alkoholu w ich krwi było wyższe.”
„To prowadzi do wniosku, że niektórzy pacjenci mogli mieć wyższe stężenie alkoholu w wydychanym powietrzu, jednocześnie nie będąc tego świadomymi” – dodaje dr Morton.
Jeden drink – to może być dla Ciebie zbyt wiele, szczególnie, jeżeli zamierzasz później prowadzić pojazd. „To coś, o czym powinni pamiętać pacjenci” – przestrzega dr Morton: „Krótko mówiąc, po zabiegu wszczepiania by-passów żołądka, należy zachować ostrożność przy spożywaniu alkoholu, szczególnie, jeżeli mamy w perspektywie podróż samochodem”.
Dr Young sugeruje: rozpuść jedną miarkę soli odkwaszających w 3/4 szklanki wody, aby zbuforować każdy kwas, z alkoholem włącznie. „Powinieneś to robić przed spożyciem i po spożyciu alkoholu lub innych, kwasowych pokarmów” – radzi dr Young