Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
dieta

Nawyki żywieniowe, które sprzyjają zdrowiu

28 lutego 2021
Nawyki żywieniowe, które sprzyjają zdrowiu
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Zdrowe odżywianie zwykle kojarzy się z określonymi produktami takimi jak warzywa, owoce, tłoczone na zimno oleje roślinne itp. Oczywiście jest to dobre skojarzenie – wiele badań naukowych pokazuje, że dzięki takim produktom można podreperować zdrowie i zmniejszyć ryzyko pojawienia się wielu chorób. Jednak zdrowe odżywianie to nie tylko odpowiednie produkty. To także nawyki żywieniowe, sposób myślenia o posiłkach, sposób ich jedzenia itp. Oto kilka wskazówek, które pomogą jeszcze bardziej skorzystać z dobrodziejstw zdrowych posiłków.

Jedz regularnie, ale mniejsze porcje

To jedna z podstawowych zasad zdrowego odżywiania. Dietetycy i lekarze zalecają, aby spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia w mniej więcej 3 godzinnych odstępach. Dzięki temu można zapobiec skokom insuliny, przez które chętniej sięgamy po słodycze i inne “zapychacze”. Osobom, które do tej pory jadły 2-3 posiłki dziennie, taka zmiana może się wydawać trudna lub wręcz niemożliwa. Zapewniamy jednak, że to jest kwestia czasu i przyzwyczajenia. Udało się to już niejednej osobie, uda się także i tobie. Warto też dodać, że “posiłek” nie musi wcale oznaczać pokaźnej porcji jedzenia – wystarczy, że będzie to np. owoc. Jak takie regularne posiłki mogą się przełożyć na rozkład dnia? Oto przykład:

  • Pierwszy posiłek, śniadanie – godzina 8.00
  • Drugi posiłek, drugie śniadanie – godzina 11.00-11.30
  • Trzeci posiłek, obiad – godzina 14.00-14.30
  • Czwarty posiłek, podwieczorek – godzina 17.00-17.30
  • Piąty posiłek, kolacja – godzina 20.00-20.30

Powyższe godziny są tylko przykładowe. Tryb 4-5 posiłków należy dopasować do indywidualnego rozkładu dnia.

Śniadanie to podstawa, ale pamiętaj też o kolacji

Mawia się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jest w tym dużo racji. Niejedno badanie pokazało, że solidne, odpowiednio skomponowane śniadanie dodaje energii, zmniejsza chęć na niezdrowe przekąski w ciągu dnia, pozwala ustabilizować wagę, sprzyja koncentracji i lepszym wynikom w pracy i nauce. A co z osobami, które twierdzą, że nie jadają śniadań i jest im z tym dobrze? Na pewno nic na siłę. Warto jednak spróbować przegryźć cokolwiek wartościowego – małą porcję owsianki, banana, jabłko itp.

Kolejny posiłek, który warto jeść, lecz niektórzy z niego świadomie rezygnują, to kolacja. Panuje przekonanie, żeby jej nie jeść, ponieważ przyczynia się ona do odkładania dodatkowych kilogramów. Jest to oczywiście mit. Lekka kolacja zaserwowana 2 godziny przed snem może być pełnowartościowym posiłkiem, który nie przyczynia się do nadwagi.

Dokładnie przeżuwaj pokarmy

Kolejnym zdrowym nawykiem żywieniowym jest… dokładne przeżuwanie pokarmów. Co ma wspólnego żucie i gryzienie ze zdrowiem? Całkiem sporo. Przede wszystkim jedzenie jest szybko i sprawnie trawione w żołądku, a po posiłku nie występuje ból brzucha, zgaga, ospałość, zmęczenie. Ponadto przeżuwając pokarm dokładnie i powoli bardziej się najadamy.

Ciesz się jedzeniem

I punkt ostatni – delektuj się jedzeniem. Posiłki mogą być źródłem radości, okazją do celebracji życia i spotkań z bliskimi. Tak właśnie traktują je np. Francuzi. Największy posiłek dnia, obiad, dla wielu Francuzów trwa godzinę i jest to czas poświęcony na delektowanie się jedzeniem, jego estetyką, jego smakiem. Przykładają oni dużą wagę do estetyki posiłków – ich wyglądu, kolorów, kompozycji, ułożenia składników. Dzięki takiemu podejściu “zwykły” posiłek ma szansę zmienić się w małą, kulinarną, zdrową ucztę.

zdrowe nawykizdrowe odżywianie

Choroby wywołane zakwaszeniem organizmu: cukrzyca, dna moczanowa, egzemy
Jak sobie poradzić z wiosennym przesileniem?

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl