Na wiosnę łąki i trawniki pokrywają się dywanem żółtych kwiatów. Jest to zasługa mniszka lekarskiego – rośliny, która jest uważana za chwast. Jednak oprócz zielarzy i miłośników naturalnych sposobów leczenia, mało kto wie, że ta niepozorna roślina może pomóc podreperować zdrowie. Jak? Piszemy o tym poniżej.
Właściwości mniszka lekarskiego
W ziołolecznictwie mniszek lekarski jest ziołem jadalnym o wielu właściwościach leczniczych. Mniszek działa na organizm wszechstronnie:
- Wspomaga odporność. Jest polecany osobom starszym, w stanach rekonwalescencji oraz zawsze wtedy, gdy potrzebujemy dodatkowego wzmocnienia, np. w okresie jesienno-zimowym.
- Wspomaga pracę wątroby i poprawia trawienie. Ta roślina zwiększa wydzielanie żółci w wątrobie, ułatwia jej przepływ w przewodach żółciowych i zapobiega zastojom żółci przez zwiększenie kurczliwości przewodów.
- Hamuje rozwój szkodliwych bakterii, grzybów, a także hamuje powstawanie wolnych rodników.
- Obniża poziom cukru we krwi.
- Przynosi ulgę w chorobach skóry. Stosowany zewnętrznie (zwłaszcza świeży sok z mniszka) pomaga na brodawki i kurzajki.
- Oczyszcza organizm. Zawarte w mniszku związki czynne łączą się ze szkodliwymi produktami przemiany materii, odtruwając organizm.
Mniszek możesz również stosować pomocniczo w antybiotykoterapii.
Mniszek lekarski czy mlecz? Poznaj różnice
Mniszek czasem jest nazywany mleczem, choć jest to błąd. Są to dwie różne rośliny, które mają jedynie podobny wygląd. W odróżnieniu od mlecza, mniszek posiada jedną lub kilka bezlistnych łodyg, wyrastających z jednego miejsca. Cechą charakterystyczną mniszką są żółte kwiaty, które kwitną głównie od końca kwietnia do końca maja. Różnicę między mniszkiem a mleczem ilustruje również poniższa rycina.
![mniszek lekarski](https://cudph.pl/wp-content/uploads/2019/07/mniszek-lekarski.jpg)
Lecznicze części rośliny
Mniszek jest tak cudowną rośliną, że każda jego część nadaje się do spożycia. Liście mniszka można dodać do sałatek (tak, jak zwykłą sałatę), natomiast napar z suszonych liści ma działanie moczopędne.
Z korzenia mniszka można przyrządzić napary, syropy, herbatki, nalewki, a nawet wino. Warto dodać, że zbiór korzeni należy wykonać jesienią.
Kwiaty mniszka także możesz przetwarzać na wiele sposobów – w postaci naparu, herbatki, syropu, soku.