Letnia sałatka to świetny pomysł na ciepłe, upalne dni. Może być daniem samym w sobie lub dodatkiem do dania głównego. Dzięki obecności dużej ilości warzyw przynosi odrobinę orzeźwienia, a także zestaw cennych związków – witamin, minerałów, antyoksydantów, błonnika itp. Oto dwa przepisy na lekkie, letnie sałatki.
Letnia zieleninka
Ta sałatka zapewnia sporą dawkę wody, błonnika, chlorofilu odkwaszającego organizm, a także innych cennych związków. Dzięki obecności sycącego makaronu letnią zieleninkę można potraktować jako lekkie danie obiadowe.
Składniki:
- garść sałaty masłowej i sałaty rzymskiej lub mix sałat
- garść rukoli
- pół natki pietruszki
- odrobina szczypiorku
- kilka rzodkiewek
- pomidorki koktajlowe lub inna ulubiona odmiana
- oliwki kalamata lub inna ulubiona odmiana
- 100 g makaronu z pełnego ziarna
- około 100 g sera mozzarella
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i inne ulubione przyprawy
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron.
- Warzywa umyj. Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
- Natkę pietruszki, szczypiorek, rzodkiewkę, pomidorki, mozarellę pokrój na mniejsze kawałki.
- Następnie oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i dodaj sól i inne przyprawy.
- Wszystkie składniki wymieszaj, a później polej je dressingiem z oliwy i soku z cytryny.
Sałatka z porzeczkami
Ta letnia sałatka jest połączeniem delikatnej słodyczy gruszki, słodko-kwaśnego smaku porzeczek, subtelności migdałów i soczystości sałat. Danie jest idealne na letnie śniadania i kolacje. Jej przygotowanie zajmuje chwilę, tak więc nawet bardzo zabiegane osoby powinny znaleźć na nią czas. Dzięki obecności owoców powinna przypaść do gustu także dzieciom, zwłaszcza jeśli do dressingu (soku z cytryny i oliwy) dodasz niewielką ilość miodu.
Składniki:
- pół szklanki czerwonych porzeczek
- 1 gruszka
- pół główki sałaty lodowej
- garść rukoli
- płatki migdałów
- około 80 g sera feta
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka świeżych listków mięty lub suszona bazylia
Przygotowanie:
- Warzywa, owoce i miętę dokładnie umyj.
- Gruszkę pokrój w cienkie plasterki, a następnie ułóż na talerzu.
- Sałatę i rukolę porwij na mniejsze kawałki i przełóż na talerz.
- W dalszej kolejności pokrój fetę w małą kosteczkę i dołącz do reszty składników.
- Całość posyp porzeczkami i płatkami migdałów.
- Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny (i ewentualnie suszoną bazylią) i polej sałatkę.
- Na koniec dodaj świeże listki mięty.