Czy często masz uczucie ciężkości po posiłku, zgagę lub wzdęcia? Są to oznaki problemów z układem pokarmowym. Poznaj łatwo dostępne zioła i przyprawy na lepsze trawienie.
Zioła i przyprawy na lepsze trawienie
IMBIR
Zielarze od tysięcy lat polecają korzeń imbiru jako lek na różne problemy gastryczne. Imbir pomaga chronić jelito grube przed rakiem, zwiększa odporność i ma działanie przeciwzapalne. Jak wkomponować imbir do codziennej diety?
- Dodaj tarty imbir do dressingu sałatkowego na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku i szczypty soli morskiej.
- Tarty imbir pasuje do dań przyrządzanych metodą smażenia w ruchu (stir-fry) oraz dań mięsnych, wypieków i herbaty.
KOLENDRA
Ta przyprawa łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego i innych chorób układu pokarmowego, rozluźniając spięte mięśnie przewodu trawiennego, które powodują dyskomfort. Chociaż kolendra jest sprzedawana w formie proszku, lepiej kupić całe ziarenka, ponieważ zawarty w nich cenny olej wyparowuje po kilku miesiącach od zmielenia.
- Możesz przygotować herbatkę, gotując jedną łyżeczkę ziaren kolendry w jednej szklance wody; następnie odstaw ją na pięć do dziesięciu minut, przelej przez sitko i ciesz się jej smakiem.
- Kolendra sprawdza się doskonale w chili, zupach, gulaszach i zapiekankach, a mielonymi ziarenkami możesz przed gotowaniem natrzeć mięso lub ryby.
KOPER WŁOSKI
Kolejną rośliną na lepsze trawienie jest koper włoski. Jest on popularnym składnikiem potraw włoskich i śródziemnomorskich, a na całym świecie często wykorzystuje się go jako środek na dolegliwości trawienne. Jest pomocny przy: zespole jelita drażliwego, zgadze, gazach jelitowych, niestrawności i wzdęciach, poprawia trawienie.
Koper może być dodawany do dań z soczewicy, ziemniaków, do gulaszy i sosów, dobrze się komponuje również z cynamonem.
KMIN RZYMSKI
Kmin rzymski jest jedną z głównych przypraw wspomagających trawienie. Kmin rzymski możesz kupić w postaci ziaren lub mielony, jednak ziarna dłużej zachowują smak.
- Dodawaj go do soczewicy, fasoli, brązowego ryżu i smażonych warzyw.
- Możesz nawet wsypać odrobinę do herbaty.
PIEPRZ CAYENNE
Większość osób z problemami trawiennymi trzyma się z dala od pieprzu cayenne ze względu na jego ostrość, jednak przyprawa ta tak naprawdę łagodzi tego typu dolegliwości:
- Usprawnia proces trawienny.
- Może wspomagać leczenie uszkodzeń jelit, w tym wrzodów i błony śluzowej.
- Ma działanie przeciwzapalne.
Możesz stosować świeży pieprz lub mielony w postaci suchego proszku. Pasuje praktycznie do każdego dania – nawet do czekolady!
Pieprz cayenne znajduje się w czołówce najlepszych alkalizujących produktów, przeczytaj Najlepsze produkty alkalizujące! Dodaj je do swojej diety.
Suplementy diety wspomagające trawienie
Warto wspomóc układ pokarmowy również odpowiednimi suplementami. Wśród nich są sole alkalizujące pHour Salts oraz suplement pHlush.
pHlush >> jest wyjątkową mieszanką magnezu, witaminy C i innych wartościowych składników odżywczych, które wspomagają utrzymanie zdrowego układu pokarmowego. pHlush przywraca równowagę kwasowo-zasadową w nieinwazyjny sposób, pozostawiając naturalną florę bakteryjną.
Jak jeszcze działa pHlus?
- Wspomaga oczyszczanie i prawidłowe działanie narządów trawiennych.
- Zwiększa częstotliwość i jakość ruchów perystaltycznych.
- Pomaga usunąć toksyny z błony śluzowej jelit w nieinwazyjny, bezpieczny sposób.
- Przyczynia się do zwiększonego wchłaniania składników odżywczych.
Forma pysznego koktajlu, który otrzymasz po zmieszaniu jednej saszetki proszku z wodą jest szybka, prosta i… bardzo smaczna (ma przyjemny, cytrynowy smak).
pHour Satls >> wspomaga organizm w odzyskaniu naturalnej równowagi kwasowo-zasadowej. Zwiększa poziom najważniejszych minerałów alkalicznych, które zapewniają widoczną poprawę zdrowia i samopoczucia. Dzięki wysokiej biodostępności pHour Salts:
- Zwiększa poziom energii i witalność.
- Wspomaga remineralizację organizmu, opóźnia starzenie się kości, stawów, mięśni.
- Zwiększa fizyczną wydajność.
- Poprawia trawienie.
Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie >> Chlorofil jest zielonym pigmentem, który występuje w prawie wszystkich roślinach, niektórych gatunkach alg czy bakterii. Działa on na człowieka niezwykle korzystnie:
- Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich.
- Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania wątroby.
- Redukuje wzdęcia.
- Łagodzi objawy wrzodów żołądka.
- Stymuluje pracę jelit, wątroby i nerek.
- Poprawia krążenie, obniża ciśnienie krwi.
- Wpływa na ilość czerwonych krwinek oraz poprawia ich jakość.
- Pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy i żelaza.
- Odświeża oddech.
- Jest bardzo silnym alkalizatorem i zarazem naturalnym przeciwutleniaczem, który wzmacnia system odpornościowy i pomaga chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.