Kurkuma to cudowna roślina. Współcześnie jest znana głównie jako przyprawa, chociaż jej właściwości lecznicze znali już starożytni. W medycynie ajurwedyjskiej jest stosowana od 4 tysięcy lat, w medycynie chińskiej od VII w n.e., natomiast w Azji Południowej jest stosowana od tysięcy lat w celach kulinarnych. Zobaczmy więc dlaczego warto włączyć ją do swojego menu.
Jakie są właściwości kurkumy?
Jej właściwości lecznicze można by wymieniać bez końca. Skupmy się jednak na najważniejszych 🙂
- Według medycyny ajurwedyjskiej kurkuma rozgrzewa organizm, usprawnia pracę układu pokarmowego, usprawnia pracę mózgu.
- Przywraca równowagę wewnętrzną, pomaga złagodzić stres.
- Wykazuje działanie antyoksydacyjne neutralizując wolne rodniki. Innymi słowy opóźnia proces starzenia się oraz chroni przed niektórymi chorobami.
- Kurkuma chroni przed nowotworami jelita grubego, żołądka oraz skóry.
- Chroni, odtruwa i regeneruje wątrobę oraz usprawnia przepływ żółci w układzie pokarmowym.
- Napar z kurkumy łagodzi niestrawność i koi dolegliwości żołądkowe po posiłku.
- Wzmacnia wzrok, zapobiega stanom zapalnym oczu i chorobom degeneracyjnym, np. zaćmie.
- Odkwasza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, reguluje przemianę materii.
Głównymi składnikami leczniczymi w kurkumie są olejki eteryczne zwane kurkuminoidami, a najważniejszym z nich jest kurkumina. Niestety ten składnik jest wchłaniany przez organizm w niewielkich ilościach i dość szybko wydalany. Jest jednak prosty sposób, aby zwiększyć jego wchłanialność – do kurkumy (lub suplementu diety z kurkuminą) należy dodać czarny pieprz.
Warto dodać, że terapeutyczna dawka kurkumy w proszku wynosi 2-8 g dziennie, natomiast samej kurkuminy od 1 g (w celach profilaktycznych) do 4 g (w celach leczniczych).
Zastosowanie kulinarne
Kurkumę spożywa się podobnie jak imbir: ugotowaną lub surową, chociaż jest od imbiru mniej włóknista. W Polsce z łatwością kupimy kurkumę w formie sproszkowanej.
Niewielką ilość kurkumy sproszkowanej możesz dodać niemal do wszystkiego, co gotujesz: do zup, kaszy, ryżu, dressingów, sałatek na bazie oliwy, soków, a czy nawet jajecznicy.
Kurkuma jest ważnym składnikiem odżywczych i wzmacniających koktajli, herbatek, nalewek lub maści.
W miarę możliwości staraj się używać kurkumy z upraw ekologicznych.
Źródło: Dobre zioła
Przeczytaj również: 5 alkalizujących ziół, które warto mieć w kuchni