Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Korzyści zdrowotne ze spożywania czerwonej cebuli

12 grudnia 2014
Korzyści zdrowotne ze spożywania czerwonej cebuli
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Czerwona cebula nie jest u nas tak popularna, jak biała, jednak jej właściwości są tak samo dobre. Oto zalety tego warzywa bogatego w siarkę.

Korzyści zdrowotne czerwonej cebuli

1.Wpływ na układ sercowo – naczyniowy

Cebula zawiera siarkę, która chroni przed zakrzepom w naczyniach krwionośnych. Jedzenie tego warzywa pozwala zmniejszyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów.

2. Poprawa zdrowia kości i tkanki łącznej

Badania przeprowadzone na ludziach wykazały, że czerwona cebula pozwala zwiększyć gęstość kości, także u kobiet, które są w wieku około menopauzalnym. To także wpływ siarki.

3. Działanie odkwaszające i przeciwzapalne

Molekuły siarki zwiększają aktywność makrofagów, które są odpowiedzialne za działanie układu odpornościowego i reakcje zapalne. Cebula zawiera antyoksydanty, dzięki którym wykazuje działanie przeciwzapalne i zmniejsza ilość kwasów w organizmie. Im mniejsza kwasowość płynów organizmu, tym mniejsze ryzyko powstania stanu zapalnego, czyli działanie substancji zawartych w czerwonej cebuli idealnie się uzupełnia.

4. Zapobieganie powstawaniu nowotworów

Badania wykazały, że cebula pozwala zapobiegać wielu rodzajom nowotworów. Może być przyjmowana nawet w małych ilościach, dlatego dodawaj ją do potraw, gdy tylko masz okazję. Pamiętaj, by nie poddawać jej obróbce termicznej – cebula działa tylko wtedy, gdy piecze.

5. Inne korzyści zdrowotne z jedzenia czerwonej cebuli

Cebula obniża poziom cukru we krwi i ma działanie bakteriobójcze, dzięki czemu jest bardzo dobra na przeziębienia. Flawonoidy mają działanie odtruwające organizm i usuwają toksyny powstające przy zakażeniu grzybami, bakteriami i wirusami. Takie działanie wykazuje jedynie świeża czerwona cebula, a gdy postoi ponad 2 godziny po pokrojeniu, traci je zupełnie. Bardzo ważne jest też prawidłowe przygotowywania warzyw, gdyż podobne zasady obowiązują także przy czosnku, białej cebuli i szczypiorku.

Jeśli nie chcesz kupować droższej, czerwonej cebuli, zastąp ją białą odmianą. Ona także zawiera siarkę i pomaga w odkwaszeniu organizmu.

cebulaczerwona cebulaczerwona cebula odkwaszenie

Related Posts

Naturalne antybiotyki – warto je znać

Naturalne antybiotyki – warto je znać

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Antybiotyki to jedno z najważniejszych odkryć medycyny XX wieku. Dzięki nim można szybko i skutecznie wyleczyć wiele chorób bakteryjnych, także tych szczególnie niebezpiecznych. Jednak nie są one obojętne dla naszego organizmu. […]

Warzywna lista przebojów w diecie odkwaszającej

Warzywna lista przebojów w diecie odkwaszającej

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Warzywa są podstawą w diecie odkwaszającej organizm. Robert Young, twórca diety alkalicznej, podkreśla, że w dobrze zbilansowanej diecie produkty alkalizujące powinny stanowić 80%, natomiast zakwaszające mogą stanowić zaledwie 20%. Do produktów […]

Najlepsze warzywa antyrakowe

Najlepsze warzywa antyrakowe

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Warzywa to ważny element w profilaktyce antyrakowej. Poniżej znajdują się najpopularniejsze warzywa antyrakowe. Warto włączyć je do codziennego menu 🙂 Korzenie, bulwy i pędy – antyrakowa tarcza Marchew jest najbardziej znanym […]


Walczyć czy odpuścić?
Zwapnienie piersi – oto, jak działa zakwaszenie na organizm kobiety

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij