Wśród naturalnych propozycji na wzmocnienie organizmu w okresie jesienno-zimowym, powinien się znaleźć korzeń berberysu. Berberys jest piękną rośliną ozdobną, być może nawet masz go w swoim ogródku. W dodatku jest znany z wielu cennych właściwości zdrowotnych. Jakich? O tym piszemy poniżej.
Korzeń berberysu – właściwości
W medycynie ludowej korzeń berberysu zajmował ważne miejsce. Stosowano go przede wszystkim jako naturalny środek na wzmocnienie odporności i ogólną poprawę funkcjonowania organizmu. Doceniano go również jako pomoc w łagodzeniu bólu lub poprawie pracy układu trawiennego. Oto inne jego właściwości:
- Przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi i wspomaga pracę serca.
- Wspomaga pracę wątroby, zwiększa wydzielanie żółci.
- Ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
- Łagodzi bóle różnego pochodzenia, np. mięśni, stawów, bóle miesiączkowe.
- Działa rozkurczowo.
- Przyspiesza powrót do zdrowia przy chorobach układu oddechowego.
Mimo wielu cennych właściwości, berberys nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży, ani nie powinno się go stosować przez dłuższy okres czasu.
Berberys – co jeszcze warto o nim wiedzieć?
Berberys zwyczajny to krzew, który można spotkać niemal w całej Europie. Kwitnie w maju i czerwcu, natomiast owocuje późnym latem i jesienią. I właśnie wtedy powinno się zbierać jego owoce – zanim całkowicie dojrzeją.
Dzięki właściwościom bakteriobójczym, a także dzięki zawartości witaminy C i flawonoidów, berberys jest stosowany w kosmetyce. Można go znaleźć m.in. w preparatach do opalania.
Jak przygotować napar?
Jeśli posiadasz korzeń berberysu w jednym kawałku, najpierw go rozdrobnij. Łyżkę rozdrobnionej rośliny zalej wrzątkiem (ok 0.5 l) i gotuj przez 5 minut. Następnie zdejmij z ognia i zaparzaj przez kolejne 30 minut. Napar popijaj w niewielkich dawkach (ok 50-100 ml) dwa razy dziennie. Jeśli złapało cię przeziębienie lub zmagasz się z inną chorobą, popijaj napar 4 razy dziennie.
Aby skorzystać z cennych właściwości berberysu, można z jego owoców przygotować nalewkę. Wystarczy 100 g owoców zalać 0,5 l mocnego alkoholu i odstawić miksturę w ciemne miejsce na 7 dni.