Karczochy to niskokaloryczne warzywa z rodziny astrowatych. Wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi, zabijające drobnoustroje oraz chroni nasza wątrobę (właściwości hepatoprotekcyjne). Posiada stosunkowo dużą dawkę witaminy C. Jest szczególnie polecany pacjentom chorym na cukrzycę oraz borykającym się z problemami z wątrobą.
Badanie przeprowadzone na wyciągu z liści karczocha dowodzą, że warzywo ma moc zapobiegania oraz leczenia nowotworów.
Karczochy indukują apoptozę (autodestrukcję komórek nowotworowych) oraz zmniejszają proliferację (szybkie namnażanie się) komórek rakowych w różnych postaciach nowotworów, w tym nowotworów krocza, białaczki czy raka piersi.
Dieta, w której znajduje się karczoch, jest bogata we flawonoidy, które zmniejszają też ryzyko zachorowania na raka sutka.
Wszystko dlatego, że karczoch to doskonały środek alkalizujący i buforujący niebezpieczne dla naszego zdrowia i życia kwasy.
Badania laboratoryjne wykazały, że karczochy zawierają więcej przeciwutleniaczy i środków zobojętniających (np. kwercetyna, rutyna, antocyjany, cynaryny, luteoliny i sylimaryny) niż jakiekolwiek inne warzywo. Plasuje go to na wysokim, siódmym miejscu listy badającej poziom przeciwutleniaczy w 1000 produktach spożywczych.
Karczoch to naturalny środek wspierający nasz organizm w walce z zakwaszeniem. Doskonale alkalizuje nasze ciało i wspomaga je w walce z niebezpiecznymi kwasami metabolicznymi i dietetycznymi. Ponadto niszczy komórki nowotworowe i może być stosowany jako środek prewencyjny przed rakiem. Postaw na jego moc.