Na pewno wiesz, jak ważne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości warzyw w ciągu dnia, ale możesz nie mieć na to czasu. W takim przypadku idealnym rozwiązaniem jest przyjmowanie preparatów, które powstały dzięki wysuszeniu najzdrowszych warzyw i owoców.
Nie tylko witaminy i minerały
Kupując preparaty tego typu, kierujemy się zwykle zawartością witamin i minerałów. Ich najważniejsza zaleta to zielony kolor, wskazujący na dużą ilość chlorofilu. Ta substancja ma budowę bardzo podobną do hemoglobiny, ale zamiast atomu żelaza w jej środku znajduje się atom magnezu.
Badania doktora Younga wskazują na to, że zwiększenie przyjmowania chlorofilu dzięki jedzeniu warzyw i piciu zielonych drinków, poprawia parametry krwi. Jest to bardzo przydatne dla osób, które mają anemię, ale zdrowa krew oznacza, że cały organizm jest w dobrej kondycji.
Bogactwo składników odżywczych
Cały czas poznajemy nowe korzyści płynące z jedzenia warzyw. Oprócz tego, że poprawiają one stan krwi, mają bardzo mało kalorii i dużo błonnika. Pomagają zmniejszyć ryzyko raka i chorób serca. Zawierają dużą ilość kwasu foliowego, witaminy C, potasu i magnezu. Bardzo ważne są też antyoksydanty, takie jak:
-
luteina
-
beta-kryptooksantyna
-
zeaksantyna
-
beta karoten
Tych składników nie znajdziesz w żadnym innym pokarmie, a mają one wpływ na układ krążenia, narząd wzroku i usuwają wolne rodniki.
Warzywa mają prawie zawsze niski indeks glikemiczny, dlatego nie szkodzą nawet osobom z cukrzycą. Według badań, jedna porcja warzyw dziennie powoduje spadek ryzyka występowania cukrzycy o 9 procent.
Warzywa zawierają także dużo witaminy K, która pomaga utrzymać dobry stan kości. Ryzyko osteoporozy maleje u kobiet, które jedzą więcej warzyw.
Trudno jest powiedzieć, dlaczego właściwości zdrowotne zielonych warzyw są tak często ignorowane przez lekarzy. Nie powinieneś popełniać tego samego błędu, dlatego jedz je jak najczęściej, a gdy nie masz na to czasu, uzupełniaj dietę w roślinne drinki.
Jeśli chcesz poprawić stan swojego zdrowia, nie czekaj.