Koper włoski (fenkuł, fenkuł włoski, koper słodki) to jedna z najpopularniejszych roślin stosowana na całym świecie. Jest używany jako przyprawa, bądź też zioło lecznicze. Jest znany z tego, że poprawia trawienie, lecz to nie jedyne jego właściwości. Zobacz, jakie możliwości w sobie kryje. Poznaj właściwości kopru.
Właściwości kopru
Fenkuł ma aromatyczny zapach i słodki smak. Znajdziemy w nim m.in.: witaminę C, A, D, E, K, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń, fosfor, cynk, miedź, selen, błonnik, fitoskładniki, związki fenolowe i inne związki. Ta mikstura cennych składników sprawia, że koper:
- Wspomaga pracę układu trawienia. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwskurczowym zioło łagodzi wiele dolegliwości pokarmowych, w tym bóle brzucha, biegunki, niestrawność. Co ważne, roślina jest bezpieczna dla najmłodszych – herbatka z kopru włoskiego jest polecana nawet niemowlętom na kolki i wzdęcia.
- Wspomaga pracę układu krążenia. Koper włoski zmniejsza poziom „złego” cholesterolu, dzięki czemu warto go stosować w profilaktyce miażdżycy.
- Wzmacnia układ odpornościowy. Nie wszyscy to wiedzą, lecz ta roślina wzmacnia odporność. Pomagają w tym witaminy (zwłaszcza witamina C) i antyoksydanty obecne w koperku.
- Łagodzi bolesne miesiączki i objawy menopauzy. Koper włoski śmiało można nazwać „kobiecym ziołem”. Dobroczynne związki w nim zawarte pomagają poradzić sobie z uciążliwymi kobiecymi dolegliwościami, takimi jak bolesne miesiączkowanie i menopauza. Ponadto fenkuł zwiększa libido, ułatwia poród i wspomaga laktację.
- Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Zioło „rozprawia się” z niektórymi rodzajami bakterii i grzybów, m.in.: Escherichia Coli, Bacillus Megaterium, Staphylococcus, Listeria monocytogenes, S. aureus, a także Helicobacter pyroli.
- Wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych. Dzięki temu że koperek wykazuje działanie wykrztuśne i sekretolityczne, można go stosować przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, jako dodatkowe wsparcie dla głównej terapii.
- Działa antyoksydacyjnie. W koperku obecne są związki fenolowe pełniące rolę antyoksydantów, czyli związków neutralizujących działanie wolnych rodników. Wolne rodniki to jedna z głównych przyczyn rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych (nowotworów, cukrzycy, miażdżycy itp.). Im więcej antyoksydantów w naszej diecie, tym mniejsze ryzyko rozwoju tych chorób.