Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Jadalne kwiaty – które warto spróbować? Część 2

15 kwietnia 2021
Jadalne kwiaty – które warto spróbować? Część 2
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Bratek ogrodowy, stokrotki, róże – są to łatwo dostępne gatunki kwiatów jadalnych, o których była mowa w części pierwszej >>. Jest jednak ich dużo więcej – poniżej znajdziesz kolejne rośliny, ich właściwości i możliwości zastosowania.

Kwiaty jadalne

  • Lawenda. To przepiękna roślina ozdobna o licznych zastosowaniach. Produkuje się z niej olejki eteryczne, dodaje się ją do kosmetyków, a także używa się jej w ziołolecznictwie jako remedium na problemy żołądkowe i środek na uspokojenie. Jest stosowana także w kuchni, m.in. przez Francuzów, Włochów i Hiszpanów. Jeśli używasz ziół prowansalskich, korzystasz z niej już teraz – wchodzi ona w skład tej mieszanki. Świeżą i suszoną lawendę dodaje się między innymi do mięs, ryb, warzyw. Kwiat ten dobrze odnajduje się również w sosach i sałatkach. Z lawendą wybornie smakują różne słodkości, wypieki, desery. Ze względu na dość intensywny zapach, poleca się ją stosować w niewielkiej ilości.
  • Kwiaty mniszka lekarskiego. W ziołolecznictwie mniszek jest uważany za cenną roślinę o wielu właściwościach leczniczych. Pomaga on zwiększyć odporność, wspomaga pracę wątroby i poprawia trawienie, obniża poziom cukru we krwi, oczyszcza organizm, hamuje rozwój wolnych rodników. Każda część tej rośliny jest jadalna – liście, korzenie oraz interesujące nas kwiaty. Mogą one wzbogacić smak sałatek, można z nich zrobić herbatki, syropy, soki, napary. Mniszek to także dobry surowiec na wino lub ocet. Mniszek lekarski jest mylony z mleczem ze względu na podobny wygląd. W odróżnieniu od mlecza, mniszek posiada jedną lub kilka bezlistnych łodyg, wyrastających z jednego miejsca. Cechą charakterystyczną mniszką są żółte kwiaty, które kwitną głównie od końca kwietnia do końca maja.
  • Kwiaty roślin dyniowatych, np. dyni, cukinii, patisona. Dynia i inne warzywa dyniowate to wspaniały składnik diety – są one smaczne, lekkostrawne, a przy tym bardzo odżywcze. Ich nienachalny smak sprawia, że można je wykorzystać do wielu dań. Jednak nie tylko rośliny dyniowate zasługują na uwagę. Równie wartościowe i interesujące w smaku są ich kwiaty. Jedną z opcji jest zjedzenie ich na surowo, na przykład w sałatce, surówce, inną – nafaszerowanie i usmażenie w cieście. Co warto dodać do środka? Możliwości jest wiele, np. ser kozi, ricotta, twarożek, grzyby, warzywa. Przed użyciem trzeba je delikatnie umyć, osuszyć i usunąć pręciki.

Inne jadalne gatunki

Jakie kwiaty jeszcze można jeść? Do tej listy warto dodać nagietka lekarskiego – można go dodać do sałatek, zup, sosów, kwiaty nasturcji – mają pikantny smak, który pasuje do neutralnych w smaku produktów, np. jaj, serów, makaronów, ryżu. Z kolei miłośnicy czosnku powinni spróbować kwiaty z rodziny allium (cebula, czosnek, por, szczypiorek). Natomiast w ramach letniego orzeźwienia można skosztować miętowych w smaku kwiatów bergamotki.

Zbieranie i przechowywanie kwiatów

Aby w pełni skorzystać z właściwości i możliwości, jakie oferują jadalne kwiaty, warto poznać kilka podstawowych zasad ich zbierania i przechowywania. Przede wszystkim pozyskuj rośliny z dobrze znanych miejsc, np. własnego ogródka, babcinej łąki lub kupuj je od ekologicznych, sprawdzonych dostawców. Kwiaty zebrane z okolic ruchliwych dróg mogą zawierać szkodliwe toksyny. Rośliny powinno się przechowywać w lnianym, bawełnianym lub papierowym opakowaniu – torebce, woreczku itp. Te materiały zapewniają dobrą cyrkulację powietrza i zmniejszają ryzyko rozwoju szkodliwej pleśni. Przed spożyciem kwiaty należy umyć i odłożyć na chwilę, aby wyszły z nich niewielkie insekty (niekiedy bywają). Z roślin można od razu przygotować posiłek bądź też je zasuszyć i skorzystać z nich później.

jadalne kwiatykwiaty bergamotkikwiaty jadalnekwiaty mniszka lekarskiegokwiaty nasturacjilawendanagietek lekarski

Jadalne kwiaty – które warto spróbować? Część 1
Choroby wywołane zakwaszeniem: niewydolność wątroby, nieżyt żołądka, osteoporoza

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij