Herbatka imbirowa wybornie smakuje i świetnie działa na organizm. Jest polecana głównie przy przeziębieniach, choć właściwości imbiru – głównego składnika – są znacznie szersze. Zobacz, jak przyrządzić herbatkę.
Herbatka imbirowa – przepis
Składniki:
- 1 litr wody
- kawałeczek świeżego imbiru (2-3 cm w zupełności wystarczą)
- 3 łyżki ulubionego miodu
- sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
- Imbir obierz ze skórki, spłucz zimną wodą, pokrój w plasterki.
- Wodę wlej do garnka, dodaj imbir, gotuj około 15-20 minut.
- Dodaj sok z cytryny.
- Po ostudzeniu napoju, dodaj miód.
Gotowe 🙂
Właściwości imbiru
Imbir zajmuje szczególne miejsce w medycynie chińskiej, ajurwedyjskiej i indyjskiej. Jego właściwości badają również współcześni naukowcy. Co potrafi imbir? Jak na nas działa?
- Imbir w połączeniu z sokiem z cytryny i miodem jest skutecznym domowym lekarstwem na przeziębienie.
- Wspomaga pracę układu pokarmowego – stymuluje trawienie, wspomaga wydzielanie kwasów żołądkowych. Przyjmowany regularnie, może nawet złagodzić objawy zespołu jelita drażliwego i zapalenia okrężnicy.
- Hamuje nudności, przez co bywa składnikiem preparatów na chorobę lokomocyjną.
- Reguluje cykl menstruacyjny i zmniejsza bóle miesiączkowe.
- Działa stymulująco na skórę głowy, przyspieszając wzrost włosów.
- Uspokaja układ nerwowy, pomaga zrelaksować się.
Poznaj inne właściwości imbiru.