Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
dieta

Fasolka szparagowa – właściwości zdrowotne i możliwości kulinarne

7 czerwca 2020
Fasolka szparagowa – właściwości zdrowotne i możliwości kulinarne
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Fasolka szparagowa jest najlepsza w czerwcu i lipcu. W tych miesiącach przypada szczyt sezonu na to cudowne warzywko. Choć w sklepach zazwyczaj trafimy na żółtą i zieloną fasolkę, roślina jest dostępna w najróżniejszych wersjach kolorystycznych. Każda odmiana jest zdrowa, wartościowa i oferuje wiele korzyści zdrowotnych i możliwości kulinarnych.

Co ma do zaoferowania fasolka szparagowa?

Warzywo jest świetnym źródłem witamin, minerałów, flawonoidów, antyoksydantów, błonnika, fitoskładników i innych cennych związków. To przede wszystkim dzięki nim fasolka:

  • Wspomaga pracę układu odpornościowego.
  • Oczyszcza i odkwasza organizm.
  • Redukuje ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
  • Wspomaga odchudzanie. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna, a dzięki obecności błonnika na długo zapewnia uczucie sytości.
  • Jest bogata w antyoksydanty, które chronią przed nowotworami i innymi chorobami cywilizacyjnymi.
  • Wspomaga pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
  • Ze względu na niski indeks glikemiczny może być bez obaw spożywana przez cukrzyków.

Mimo wielu dobroczynnych właściwości fasolka szparagowa ma pewne “ale”. Otóż nie powinna być spożywana na surowo (zwłaszcza w dużych ilościach), ponieważ może powodować problemy trawienne. Warzywo zawiera fazynę, toksyczne białko roślinne (toksalbuminę), które jest neutralizowane podczas gotowania.

Fasolka w kuchni

Najprawdopodobniej wielu z nas jada fasolkę podgotowaną, a następnie podsmażaną na patelni w towarzystwie bułki tartej. Danie jest popularne, lecz zdecydowanie warto otworzyć się na nowe opcje przygotowania fasolki. Oto kilka propozycji:

  • Zupa warzywna. Warzywa dobrze się czują w swoim towarzystwie. Zrób letnią, lekką zupę z fasolki szparagowej (np. w dwóch kolorach), papryki, marchewki, ziemniaków, cukinii.
  • Kurki z fasolką szparagową. Cudowne połączenie! I kolejna propozycja lekkiego dania z sezonowych składników. Fasolkę ugotuj na parze, kurki podduś na patelni, dodaj czosnek lub cebulkę, ulubione przyprawy, odrobinę oliwy i soku z cytryny.
  • Sałatka na ciepło. Ugotuj makaron, fasolkę i swoje ulubione warzywa (może brokuł? może papryka?). Dodaj przyprawy, odrobinę oliwy z oliwek i soku z cytryny. Całość posyp pokruszonymi płatkami migdałów.

Zioła na sen – 5 propozycji
8 składników, które warto mieć codziennie w diecie alkalicznej

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl