Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. To niezwykle smaczne, lekkostrawne, a przy tym bardzo odżywcze warzywo. Jest łatwo dostępna i tania. Nie kumuluje zanieczyszczeń, dlatego może być stosowana nawet w diecie małych dzieci. Poznaj inne właściwości i możliwości tego wspaniałego warzywa.
Właściwości dyni
Dynia zawiera białko, błonnik, minerały (magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor, cynk) oraz witaminy (A, B1, B2, C, E, PP). Znajdziemy w niej również pektyny, chiroinozytol (składnik, który obniża poziom cukru we krwi), kukurbitacynę (składnik przeciwpasożytniczy), β-karoten (składnik o działaniu m.in. antynowotworowym). To właśnie między innymi to związkom dynia:
- Odkwasza organizm.
- Wzmacnia układ odpornościowy.
- Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo.
- Zwalcza pasożyty.
- Przyspiesza przemianę materii i ułatwia odchudzanie.
- Jest niskokaloryczna, lekkostrawna.
- Znakomicie nawadnia organizm.
- Chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów.
- Poprawia wygląd skóry, spowalnia powstawanie zmarszczek.
Warto dodać, że nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych właściwości.
Poznaj przepis na wyborną zupę krem z dyni >>
Dynia w kuchni
Teraz przejdźmy do bardzo smakowitej części – zastosowań kulinarnych dyni. Dynia jest o tyle ciekawym warzywem, że każda część tej rośliny jest jadalna i można przyrządzić z niej coś pysznego.
- Miąższ. Miąższ jest najczęściej wykorzystywany – można z niego zrobić prawdziwe kulinarne cuda. Tę część można smażyć, piec, gotować, wyciskać z niej soki, a nawet spożywać na surowo. Znakomicie nadaje się do zup, tart, placków, zapiekanek, chlebów, koktajli, spaghetti, a nawet deserów (ciast, dżemów, lodów).
- Pestki. Któż z nas nie chrupał pestek dyni? Pestki sprawdzą się nie tylko w roli przekąski, ale również jako dodatek do sałatek, ciasteczek, zup, czy też sosów.
- Skórka. O ile wiadomo, że z miąższu i pestek można przygotować prawdziwe pyszności, o tyle wykorzystanie skórki już jest mniej oczywiste. Można z niej zrobić chociażby pyszne frytki.
Niezwykle smakowitym produktem jest również olej z pestek dyni. Znajdziemy w nim witaminy, minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe. Można go stosować do potraw (zwłaszcza sałatki z jego dodatkiem smakują wybornie), a także zewnętrznie na skórę i włosy.