Bataty to rodzaj słodkich ziemniaków. Pochodzą z Ameryki Środkowej, choć współcześnie są uprawiane w różnych krajach na całym świecie. Mimo że na polskich stołach od dawna królują tradycyjne ziemniaki, warto od czasu do czasu sięgnąć po bataty. Są one bogate w różne składniki odżywcze, m.in. luteinę dobrze wpływającą na wzrok, czy też likopen zmniejszający ryzyko zawału serca i nowotworów.
Właściwości batatów
Istnieje około 400 odmian batatów, różniących się między sobą wielkością i barwą. W polskich sklepach można najczęściej natrafić na pomarańczowo-żółte, choć istnieją również fioletowe, czerwone, bądź też białe. Różnią się one między sobą także zawartością składników odżywczych, np. czerwone zawierają dużo likopenu, a fioletowe – antocyjany. Faktem jest, że bez względu na odmianę, bataty zaskakują swoimi właściwościami. Oto kilka przykładów:
- Wspomagają pracę układu pokarmowego. W związku z tym, że są bogate w błonnik, zapobiegają zaparciom i nowotworom jelita grubego.
- Zawierają antyoksydanty zwalczające wolne rodniki. Wolne rodniki to związki przyspieszające proces starzenia się organizmu i wywołujące wiele chorób, m.in. choroby nowotworowe.
- Regulują poziom cukru we krwi, mają niski indeks glikemiczny. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca włączenie tych warzyw do diety osób chorych na cukrzycę.
- Są polecane dla osób na diecie odchudzającej. Oprócz tego że zawierają błonnik zapewniający uczucie sytości, to są także niskokaloryczne.
- Wspomagają pracę układu krwionośnego. Zawierają dużo potasu – pierwiastka kluczowego do prawidłowej pracy układu krążenia, stabilizują ciśnienie i pracę serca.
- Chronią przed niektórymi rodzajami nowotworów. Bataty są bogate m.in. w beta-karoten, związek, który zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, nowotwory jelita grubego, pęcherza moczowego, nerek.
Bataty w kuchni
Z batatów można przyrządzić prawdziwą ucztę kulinarną! Te warzywa można piec, gotować, grillować. Stanowią znakomitą bazę pod zapiekanki, zupy, naleśniki, a nawet ciasta. Można z nich przygotować także pyszną i zdrową przekąskę – chipsy batatowe. Jak je zrobić? To bardzo proste. Pokrój bataty w cienkie plasterki, dopraw je solą i ulubionymi przyprawami i piecz na blasze wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu do momentu aż się zarumienią.