Centralnym punktem diety zasadowej są warzywa (najlepiej świeże), a także niektóre owoce, ziarna, kasze, orzechy, czy też oleje roślinne tłoczone na zimno. Jak się mają do tego kiszonki? Ze względu na swoje cenne właściwości kiszonki są polecane praktycznie na każdej diecie, także alkalicznej.
Czym jest kiszenie?
Kiszenie to metoda utrwalania i przechowywania żywności stosowana najprawdopodobniej od tysięcy lat. Proces kiszenia odbywa się przy udziale różnych szczepów bakterii i musi zachodzić w warunkach beztlenowych. Jednym z obowiązkowych składników podczas kiszenia jest sól. Niweluje ona szkodliwe bakterie, a jednocześnie nie usuwa bakterii kwasu mlekowego, które są niezbędne do przeprowadzenia procesu fermentacji. W zależności od stężenia soli (zwykle w granicach 0,8-3%) uzyskać różne rezultaty, natomiast odpowiednia kompozycja przypraw pozwala wykreować wspaniały smak i aromat.
Zalety kiszonek
Kiszonki są popularne nie tylko ze względu na swój unikalny smak i zapach, ale również ze względu na liczne właściwości zdrowotne:
- Znakomite źródło witaminy C. Związek ten jest wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych, zwłaszcza obróbki termicznej. Natomiast fermentacja sprawia, że witamina C „stabilizuje się” i nie ulega rozkładowi.
- Zawierają przeciwutleniacze. Fermentacja stabilizuje nie tylko witaminę C, ale również inne związki, w tym przeciwutleniacze, chroniące organizm przed rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych (m.in. nowotworów) i spowalniające proces starzenia się organizmu.
- Naturalne źródło probiotyków. Kiszonki zawierają bakterie kwasu mlekowego, czyli drobnoustroje wspomagające zdrowie układu pokarmowego i całego organizmu.
- Wzmocnienie odporności. Kiszonki to jeden z lepszych naturalnych produktów wspomagających odporność. Dlatego zaleca się ich jedzenie w okresie jesienno-zimowym, choć o odporność warto dbać cały rok.
- Pomoc w odchudzaniu. Proces kiszenia sprawia, że produkt końcowy zawiera mniej cukru niż produkt wyjściowy. Ponadto kiszonki zawierają sporo błonnika, co sprawia, że są chętnie polecane przy dietach odchudzających.
- Regulacja wchłaniania glukozy i poziomu cholesterolu. Kiszonki są także polecane cukrzykom i osobom z miażdżycą.
Z czym jeść kiszonki?
Jak je jeść? To już zależy od gustu. Kiszona kapusta, czy też kiszone ogórki na dobre zadomowiły się w polskich kuchni jako dodatek do obiadu – zamiast surówki. Jednak ze względu na swój charakterystyczny smak można je z powodzeniem wpleść w inne dania, na przykład:
- Sałatki i surówki. Kiszonki dobrze komponują się z wieloma warzywami (np. jarmużem, cukinią, rukolą), orzechami i ziarnami.
- Pasty kanapkowe i dipy. Jeśli lubisz domowe roślinne pasty kanapkowe, koniecznie wypróbuj wersję z ogórkiem kiszonym.
- Kapuśniak. W wersji roślinnej kapuśniak zamienia się we wspaniałą zupę alkaliczną. Dzięki kiszonej kapuście można przyrządzić pyszne, esencjonalne i alkaliczne danie.
- Pizza i zapiekanki. Robiąc domową pizzę lub zapiekankę, warto je wzbogacić o ulubione kiszonki.