Picie kwasu węglowego i fosforowego zawartego w Coca-Coli lub Pepsi może powodować ostre i przewlekłe choroby!
Coca-Cola i Pepsi to najdroższe marki w historii, a “Coca-Cola” to drugie najszerzej rozpoznawalne słowo na świecie zaraz po “Hello”. Nie zmienia to faktu, że te gazowane napoje są trucizną dla krwi i tkanek organizmu, a ich picie powoduje różne dolegliwości i choroby. Poziom kwasowości Coli czy Pepsi jest zbliżony do kwasu, znajdującego się w bateriach. Dzięki temu są w stanie czyścić powierzchnie równie skutecznie, a nawet lepiej niż wiele toksycznych środków czystości.
W niektórych krajach trzeciego świata łatwiej kupić Colę lub Pepsi niż czystą wodę. Cola i Pepsi wykorzystują „propagandę public relations”, aby przekonywać konsumentów, a nawet całe narody, że troszczą się o środowisko naturalne, podczas gdy w rzeczywistości te firmy są związane z zanieczyszczeniami, chorobami i niedoborami wody.
Skutki zdrowotne częstego picia Pepsi i Coca-Coli
Ludzie, którzy konsumują gazowane napoje typu Cola czy Pepsi są o 48% bardziej narażeni na zawał serca, w porównaniu z ludźmi, którzy w ogóle nie piją tego rodzaju napojów albo piją je sporadycznie. Badanie opublikowane w naukowym czasopiśmie Respirology wykazało, że spożycie napojów gazowanych jest powiązane z występowaniem zaburzeń oddychania i chorobami płuc, włącznie z astmą i przewlekłą chorobą obturacyjną płuc.
Kwas węglowy zawarty w Coli lub Pepsi powoduje utratę wapnia w układzie kostnym i magnezu w mięśniach, włącznie z sercem. Na ten proces składają się trzy etapy:
1. Gaz działa drażniąco na żołądek i powoduje wydzielanie dwuwęglanu sodu, który pozbawia krew naturalnej alkaliczności.
2. Żołądek “leczy” podrażnienie tylko w jedyny znany mu sposób – wydzielając dwuwęglan sodu, zabezpieczający ścianki żołądka. Błona „wyciąga” z krwi chlorek sodu, alkaliczną wodę i dwutlenek węgla, by zneutralizować kwasową Coca Colę czy Pepsi. Zachodzi następująca reakcja chemiczna:
NaCl + H2O + CO2 <=> NaHCO3 + HCL
Możesz zauważyć, że dla każdej alkalicznej cząsteczki dwuwęglanu sodu, powstałej w reakcji na podrażnienie Colą czy Pepsi, powstaje odpowiednia ilość molekuł kwasu solnego. Ten proces może zaowocować wzrostem stężenia kwasów, a sam szkodliwy cykl może prowadzić do niestrawności, ostrej zgagi, powstawania wrzodów, a nawet – nowotworu żołądka.
3. Krew pozbawiona sodu i nadmiernie zakwaszona odnawia się, czerpiąc zasoby z kości i mięśni. Gdyby nie ten mechanizm, funkcjonowanie mięśni i mózgu zostałoby istotnie upośledzone w wyniku nadmiernego zakwaszenia tkanek.
Coca-Cola i Pepsi „osłabiają” Twoje kości i mięśnie
Ale lista problemów nie kończy się w tym miejscu. Podłożem kolejnego z nich jest kwas fosforowy, również obecny w składzie Coli i Pepsi. To nie to samo co gazowanie, które jest mieszaniem dwutlenku węgla z wodą. Kwas fosforowy również powoduje spadek zasobów wapnia w organizmie.
W skrócie – Cola i Pepsi rozmiękczają Twoje kości i osłabiają mięśnie na trzy sposoby:
1. Kwas węglowy redukuje poziom pH płynów ustrojowych, powodując uwalnianie jonów wapnia i magnezu z kości i mięśni, aby zachować delikatny balans pH krwi i tkanek.
2. Kwas fosforowy zmniejsza zawartość wapnia w kościach i magnezu w mięśniach, aby chronić delikatną równowagę poziomu pH krwi i płynu komórkowego, który powinien wynosić 7.365.
3. Napoje gazowane (woda gazowana również!) nie zastępują źródeł sodu, magnezu, potasu i wapnia, takich jak zielone owoce i warzywa, czy alkaliczna woda o pH 9.5. To właśnie te pokarmy są bogate w alkalizujące minerały.
Rak przełyku a napoje gazowane
Jeszcze dwa pokolenia wstecz rak przełyku należał do rzadkości. Obecnie jest powszechny. Podstawowy mechanizm jego rozwoju wygląda następująco:
1. Mechaniczne uszkodzenia krwi i komórek organizmu stanowią olbrzymi czynnik ryzyka wystąpienia zmian nowotworowych. To właśnie dlatego cząsteczki azbestu, na przykład oddziałują rakotwórczo na płuca.
2. Wszystkie napoje gazowane powodują zgagę (podniesienie poziomu kwasu żołądkowego ponad zwieracz przełyku). Przyjęcie pozycji horyzontalnej (na przykład podczas snu) wzmaga tę dolegliwość, jednak ilość Coca-Coli i innych napojów gazowanych konsumowanych w USA wystarcza, by stwierdzić, że zgaga staje się coraz bardziej palącym problemem. Za każdym razem, gdy pijesz kwasowy napój, będzie ci się „odbijać”, a w przełyku pojawi się kwas żołądkowy. Jak stwierdzić, czy pijemy za dużo tego typu napojów? Badania naukowe nie ustaliły konkretnego limitu, wartości granicznej, jednak pokazują, że spożycie tych napojów u większości z nas już dawno przekroczyło punkt krytyczny.
3. Kwas żołądkowy lub solny rozpuszcza tkanki – taka jest jego rola. Błona śluzowa żołądka nie rozciąga się aż do przełyku, a co za tym idzie – dolny przełyk jest narażony na uszkodzenie przez kwas, szczególnie u osób spożywających często napoje gazowane. Skutkuje to radykalnym wzrostem transformacji komórkowych i zmian nowotworowych, połączonym z wyraźnym wzrostem poziomu jonów wodoru, które uszkadzają zdrowe komórki.
Ludzkie ciało to nie miejsce dla Coli czy Pepsi
Coca-Cola i Pepsi zachowują się jak kwasowy środek czystości. Stężenie kwasów w tych napojach jest wystarczające do tego, by uszkodzić szkliwo zębów, czyniąc je bardziej podatnymi na uszkodzenia. Niektóre napoje gazowane w testach na kwasowości osiągnęły wyniki rzędu pH 2,5! Aby spojrzeć na to z odpowiedniej perspektywy, warto wspomnieć, że poziom pH kwasu, wykorzystywanego w typowych bateriach to pH 1,5, a pH czystej wody zawiera się w przedziale od 6,5 do 8,5. Z kolei pH płynów ustrojowych zazwyczaj zachowuje perfekcyjną równowagę na poziomie pH 7,365.
19 praktycznych zastosowań Coca-Coli lub Pepsi jako domowego środka czystości
1. Usuwanie tłustych plam z ubrań i tkanin.
2. Odrdzewianie – z wykorzystaniem szmatki lub gąbki nasączonej Colą lub Pepsi, opcjonalnie – przy użyciu folii aluminiowej. Napoje są również użyteczne przy poluzowywaniu zardzewiałych śrub.
3. Usuwanie plam krwi z ubrań i tkanin.
4. Chcesz pozbyć się plamy oleju lub smaru z podłogi garażu? Nic prostszego! Pozwól jej nasiąknąć Colą lub Pepsi, po czym spłucz szlauchem.
5. Eksterminacja ślimaków – kwas zabija je niemal natychmiast.
6. Czyszczenie przypalonych patelni – pozwól patelni przez chwilę moczyć się w Coli lub Pepsi, po czym spłucz ją pod kranem.
7. Cola lub Pepsi mogą znakomicie się sprawdzić przy odkamienianiu czajnika.
8. Jeśli chcesz oczyścić zaciski akumulatora samochodowego, polej je odrobiną Coli lub Pepsi.
9. Czyszczenie silnika – dostawcy Coli i Pepsi od dziesięcioleci stosują z powodzeniem tę technikę.
10. Nadawanie połysku monetom – użyj Coli lub Pepsi, by twoje monety wyglądały, jakby dopiero opuściły mennicę.
11. Czyszczenie fug, zaprawy między płytkami; polej napojem zanieczyszczone miejsce, wytrzyj mopem po kilku minutach.
12. Usuwanie gumy przyklejonej do włosów. Wlej napój do miski, zamocz sklejony kosmyk włosów – guma powinna zejść.
13. Usuwanie plam ze szkła i porcelany.
14. Twój basen jest brudny? Wlej do niego dwulitrową Colę lub Pepsi – rdza zniknie.
15. Dietetyczna Cola może doskonale posłużyć do zmycia farby z włosów.
16. Usuwanie plam z dywanów. Użyj Coli, porządnie wyszoruj, a później przemyj wodą z mydłem – plama powinna zniknąć.
17. Czyszczenie muszli klozetowej – polej brzegi muszli Colą, odczekaj kilka chwil, a następnie spuść wodę.
18. Cola lub Pepsi i folia aluminiowa mogą posłużyć do przywrócenia blasku chromowanym powierzchniom.
19. Usuwanie farby z metalowych przedmiotów – namocz solidnie ręcznik w Coli lub Pepsi i pozostaw go na powierzchni, z której chcesz usunąć farbę.
Teraz wyobraź sobie, co Cola i Pepsi są w stanie zrobić z błoną śluzową Twojego żołądka. Kto potrzebuje sekcji “środki czystości” w supermarkecie, skoro mamy pod ręką Colę i Pepsi?
Autor tekstu: Dr Robert O. Young.
Tłumaczenie: Cud pH – oficjalny przedstawiciel dr Younga na terenie Polski. Rozpowszechnianie wszelkich treści zamieszczonych na stronie Cud pH jest dozwolone pod warunkiem podania źródła z aktywnym linkiem do strony www.cudph.pl.