Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
promocja zdrowia

Czerwone mięso zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory

23 stycznia 2016
Czerwone mięso zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Naukowcy z Uniwersytetu w Kalifornii odkryli, że ludzki organizm postrzega czerwone mięso jako „najeźdźcę”. Po zjedzeniu czerwonego mięsa w naszych ciałach zostaje rozpoczęta reakcja immunologiczna.

Nasz organizm traktuje czerwone mięso jako składnik, który należy usunąć natychmiast. Badania nad związkiem jedzenia czerwonego raka a nowotworami są prowadzone od dziesięcioleci. Naukowcy sugerują, że jedzenie dużych ilości mięsa wieprzowego, wołowego lub jagnięcego zwiększa ryzyko zachorowania na śmiertelne nowotwory.

Po raz pierwszy od lat naukowcy twierdzą, że wiedzą co może być przyczyną takiego efektu jedzenia czerwonego mięsa w nadmiernych ilościach. Ludzkie ciało traktuje czerwone mięso jako „najeźdźcę” i wywołuje toksyczną reakcje immunologiczną.

Badacze starają się otrzymać odpowiedź na nurtujące ich od dawna pytanie: jak inne ssaki mogą opierać swoją dietę na czerwonym mięsie i nie ma to negatywnych konsekwencji dla ich zdrowia.

Szukając rozwiązania powyższej kwestii, badacze odkryli, że mięso wieprzowe, wołowe i jagnięce zawiera cukier, który jest naturalnie wytwarzany przez organizm niemal wszystkich drapieżników, ale nie przez ludzi.

Oznacza to, że kiedy człowiek je czerwone mięso, dochodzi u niego do poważnego uczulenia. Aby pozbyć się nieznanego cukru, organizm produkuje przeciwciała, które są odpowiedzialne za powstawanie stanów zapalnych, zaś przewlekły stan zapalny może skutkować powstawaniem nowotworów.

Układ odpornościowy innych drapieżników nie reaguje na czerwone mięso tak drastycznie, ponieważ w ich organizmach jest produkowany cukier zwany Neu5Gc, który jest także składnikiem czerwonego mięsa.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego udowodnili, że myszy, u których zmodyfikowano gen odpowiedzialny za produkcję cukru Neu5Gc i dokarmiane tym cukrem bardzo szybko zapadały na nowotwory.

Dr Ajit Varki, profesor medycyny i komórkowej i molekularnej w Instytucie Medycyny Uniwersytetu Kalifornijskiego powiedział, że: „jest to pierwszy raz, kiedy badania pokazały bezpośrednio, że naśladując u zwierząt reakcje, jakie występują w ludzkim organizmie, u myszy zwiększyło się ryzyko zachorowania na nowotwory”.

Jednak ostateczny dowód w postaci badań na ludziach jest dużo trudniejszy do zdobycia.

Zdaniem dr. Varki przeprowadzone badania mogą też wyjaśnić potencjalny wpływ spożycia czerwonego mięsa na inne choroby nasilające się przez stan przewlekłego zapalenia np. miażdżycę czy cukrzycę typu II. Badacz twierdzi, że spożycie czerwonego mięsa może być przyczyną wielu chorób.

Pomimo to coraz więcej badań sugeruje, że spożywanie go w nadmiernych ilościach może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia.

Eksperci zalecają spożywanie nie więcej niż 70g czerwonego mięsa dziennie. Jest to równowartość 3 plasterków szynki lub 2 plastrów pieczonego mięsa dziennie. Według doktora Roberta Younga, trzeba jeszcze zmniejszyć tę ilość, a najlepiej – wyeliminować mięso z diety.

Badania opublikowane przez Uniwersytet Harwardzki sugerują, że dieta bogata w czerwone mięso podnosi u kobiet ryzyko zachorowania na raka piersi nawet o 22%.

Badania przeprowadzone przez ten sam uniwersytet w 2005 roku wykazały, że regularne spożycie 160g porcji czerwonego mięsa podwyższa aż o 1/3 ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Przeciętny obywatel Wielkiej Brytanii zjada ok. 70g mięsa dziennie (na jednego mężczyznę przypada 88g mięsa zaś na jedną kobietę 52g mięsa). Aż 33% Brytyjczyków zjada dziennie więcej niż 100g czerwonego mięsa.

Wcześniejsze badania sugerowały, że pigment zawarty w czerwonym mięsie jest odpowiedzialny za uszkadzanie komórek wyściełających ludzki układ pokarmowy.

Jak pokazują badania naukowe jedzenie zbilansowanych posiłków, których składnikiem jest czerwone mięso, może być bardzo niebezpieczne – spożywanie czerwonego mięsa w nadmiernych ilościach przyczynia się do rozwoju śmiertelnych chorób. Dlatego należy prowadzić alkaliczny tryb życia – pamięta, istnieje tylko jedna choroba, czyli zakwaszenie organizmu, zaś jedynym lekarstwem jest jego odkwaszenie.

dietamięsonowotwory

Related Posts

Jak zanieczyszczenia powietrza wpływają na zdrowie?

Jak zanieczyszczenia powietrza wpływają na zdrowie?

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Zanieczyszczenia powietrza są poważnym problemem. Polska jest jednym z krajów Europy o najbardziej zanieczyszczonym powietrzu. Jest to niemały powód do niepokoju, zwłaszcza, że jakość powietrza znacząco wpływa na zdrowie człowieka. Niektóre […]

Koniec z dną moczanową po 25 latach!

Koniec z dną moczanową po 25 latach!

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Bez względu na to, z jakim wyzwaniem zdrowotnym zmagasz się Ty lub ktoś z Twoich bliskich, ta historia dostarczy dodatkowej motywacji i wiary w siebie. Jest to relacja walki pewnego człowieka, […]

Kilka faktów dotyczących diety alkalicznej

Kilka faktów dotyczących diety alkalicznej

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! 1. Czy dieta „Cud pH” pomoże osobom cierpiącym na trudną w leczeniu chorobę refluksową przełyku? Odpowiedź: Oczywiście. Po pierwsze, trzeba zrozumieć, że żołądek jest głównym organem alkalizującym, a NIE trawiącym spożytą […]


Działanie antyutleniające i antynowotworowe papryki
Zobacz, jak badanie żywej kropli krwi, może zmienić życie

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij