Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Czerwona kapusta – naturalna ochrona przed nowotworami

21 kwietnia 2020
Czerwona kapusta – naturalna ochrona przed nowotworami
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Czerwona kapusta jest jednym z najzdrowszych warzyw w polskiej kuchni. Jest mało kaloryczna, zawiera dużo błonnika, składników odżywczych i związków antyrakowych. Mimo to zwykle trafia na nasze stoły w postaci surówki, ustępując miejsca w innych daniach białej kapuście. Dlatego dziś z chęcią przedstawiamy jej właściwości i możliwości zastosowania w kuchni.

Właściwości czerwonej kapusty

To, co czyni tę odmianę kapusty wyjątkową, są antocyjany. Są one naturalnymi barwnikami, które nadają jej piękny, fioletowy kolor. Ponadto związki te wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe. To prawdziwa naturalna tarcza ochronna przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi.

Czerwona kapusta to również prawdziwa skarbnica witaminy C i ma jej znacznie więcej niż biała kapusta. Niewielka, zaledwie 100 g porcja jest w stanie pokryć niemal 100% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto warzywo jest świetnym źródłem witaminy A – składnika niezbędnego dla zdrowia oczu, skóry i odporności.

Kapusta zawiera także inne witaminy, minerały, błonnik, sulforafan, karotenoidy i inne związki wspierające zdrowie. Dzięki temu warzywo:

  • Wspomaga odkwaszanie organizmu.
  • Wzmacnia odporność.
  • Obniża poziom „złego” cholesterolu i chroni przed miażdżycą.
  • Obniża ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
  • Wspomaga pracę układu pokarmowego.
  • Zmniejsza stany zapalne, wspomaga leczenie zapalenia stawów.
  • Jest niskokaloryczne (w 100 g jest zaledwie 28 kcal), może być bez obaw stosowana w diecie odchudzającej.
czerwona kapusta

Czerwona kapusta w kuchni

Choć to warzywo jest najczęściej wykorzystywane do przyrządzenia surówek, można z niego zrobić znacznie więcej. Oto kilka propozycji:

  • Sok. Sam sok z czerwonej kapusty, mimo że będzie zawierał mnóstwo cennych składników, smakiem zachwyci raczej nielicznych. Dobrym połączeniem z czerwoną kapustą będzie marchew, jabłko, sok z cytryny lub buraczki.
  • Pieczona kapusta. Miękka i aromatyczna może się sprawdzić jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Aby wzbogacić jej smak, warto ją upiec w towarzystwie kawałków jabłka i ulubionych ziół. Aby skrócić czas pieczenia, kapustę pokrój w plastry o grubości 2-3 cm i dopiero wtedy upiecz.
  • Zupa krem. Kapustę ugotuj w garnku z innymi warzywami (marchewka, ziemniak, cebula, pietruszka) lub na bulionie warzywnym. Dodaj ulubione przyprawy. Po ugotowaniu warzyw zblenduj je na gładką masę. Zupę możesz podawać z niewielką ilością naturalnego jogurtu.

Pesto z pokrzywy z migdałami
Lekka, oczyszczająca sałatka z zielonych warzyw i kaszy jaglanej

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij