Soki warzywno-owocowe to wspaniały dodatek do zdrowej diety, także diety alkalicznej. Są one lekkostrawne, pełne cennych składników i łatwo je się przyrządza. Uwielbiają je dzieci, dorośli i osoby starsze. Sok można wycisnąć niemal z każdej rośliny, co daje ogromne możliwości łączenia składników. Poniżej znajdziesz kilka propozycji na smaczne napoje z łatwo dostępnych składników.
Soki warzywno-owocowe
Sok melonowo-jabłkowy
Składniki:
- 1/4 melona miodowego
- pół jabłka
- 1 pomarańcza
- odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
- Melon obierz, pokrój na duże kawałki i zmiksuj.
- Nieobrane jabłko dokładnie umyj, usuń pestki i wyciśnij z niego sok. Następnie dolej do zmiksowanego melona i wymieszaj.
- Pomarańczę wyciśnij, dodaj do wymieszanego soku i przypraw do smaku odrobiną świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Sok pomarańczowo-selerowy
Składniki:
- 1 duża pomarańcza
- 4 łodygi selera naciowego
Przygotowanie:
- Wyciśnij sok z pomarańczy i selera, wymieszaj.
Sok grejpfrutowo-ogórkowy
Składniki:
- 1 grejpfrut
- pół ogórka
- pół pęczka koperku
Przygotowanie:
- Z grejpfruta i ogórka wycisnąć sok i zamieszać.
- Dodać posiekany drobno koperek i całość wymieszać.
Sok buraczano-jabłkowy
Składniki:
- pół jabłka
- 2 marchwie
- 1 burak ćwikłowy
- 2 cm kłącza imbiru
- odrobina oleju orzechowego lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Z jabłka usunąć pestki, zowoców i warzyw wycisnąć sok i zamieszać.
- Dodać świeżo starty imbir.
- Dodać odrobinę oleju lub oliwy z oliwek.
Co i jak wyciskać?
Jak wyciskać soki? Podstawą jest oczywiście dokładne umycie składników. Warto je także osuszyć, aby sok nie był rozwodniony. Oto inne wskazówki:
- Owoce cytrusowe najlepiej wyciskać w ręcznej lub elektrycznej wyciskarce do cytrusów. Uprzednio należy je przekroić na pół.
- Z owoców jagodowych należy najpierw usunąć liści, szypułki i ich nasad. Truskawki, maliny i inne owoce miękkie najlepiej zmiksować blenderem lub w mikserze i przeznaczyć je na gęste smoothie. Jeśli jednak chcesz otrzymać sam sok, po zmiksowaniu przetrzyj przez gęste sitko. Winogrona i porzeczka nadają się również do wyciskania w wyciskarce.
- Owoce pestkowe najpierw należy wypestkować, a potem wrzucić do wyciskarki.
- Miękkie owoce miksuje się blenderem lub w blenderze.
- W przypadku gruszek należy najpierw usunąć gniazda nasienne.
- Owoce ziarnkowe (np. jabłka, pigwy, granaty) należy pokroić na kawałki i miksować z gniazdami nasiennymi, lecz bez pestek.
- Owoce egzotyczne zwykle wymagają wcześniejszego obrania i pokrojenia na kawałki.
- Warzywa można wyciskać w skórce (zwłaszcza jeśli pochodzą one z ekologicznych upraw), lecz niektóre mogą zmieniać smak soku (np. skórka buraków ćwikłowych ma bardzo ziemisty smak).
- Warzywa liściowe i zioła najlepiej wyciskać w specjalnie przystosowanej do tego wyciskarce. Można je też ciasno zwinąć i włożyć do wyciskarki.
- Nać marchwi i liście rabarbaru są trujące – nie dodaj ich do soków.
- Napoje warto wzbogacić niewielką ilością soku z cytryny (dzięki temu zwiększyć wartość witaminową, a sok zachowa swój ładny kolor na dłużej) oraz niewielką ilością oleju roślinnego tłoczonego na zimno. Dzięki temu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zostaną sprawnie wchłonięte przez organizm.
Przepisy pochodzą z książki Zdrowe odkwaszanie >>