Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
Przepisy

Przepisy na soki z warzyw i owoców

23 czerwca 2021
Przepisy na soki z warzyw i owoców
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Soki warzywno-owocowe to wspaniały dodatek do zdrowej diety, także diety alkalicznej. Są one lekkostrawne, pełne cennych składników i łatwo je się przyrządza. Uwielbiają je dzieci, dorośli i osoby starsze. Sok można wycisnąć niemal z każdej rośliny, co daje ogromne możliwości łączenia składników. Poniżej znajdziesz kilka propozycji na smaczne napoje z łatwo dostępnych składników.

Soki warzywno-owocowe

Sok melonowo-jabłkowy

Składniki:

  • 1/4 melona miodowego
  • pół jabłka
  • 1 pomarańcza
  • odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Melon obierz, pokrój na duże kawałki i zmiksuj.
  2. Nieobrane jabłko dokładnie umyj, usuń pestki i wyciśnij z niego sok. Następnie dolej do zmiksowanego melona i wymieszaj.
  3. Pomarańczę wyciśnij, dodaj do wymieszanego soku i przypraw do smaku odrobiną świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Sok pomarańczowo-selerowy

Składniki:

  • 1 duża pomarańcza
  • 4 łodygi selera naciowego

Przygotowanie:

  1. Wyciśnij sok z pomarańczy i selera, wymieszaj.

Sok grejpfrutowo-ogórkowy

Składniki:

  • 1 grejpfrut
  • pół ogórka
  • pół pęczka koperku

Przygotowanie:

  1. Z grejpfruta i ogórka wycisnąć sok i zamieszać.
  2. Dodać posiekany drobno koperek i całość wymieszać.

Sok buraczano-jabłkowy

Składniki:

  • pół jabłka
  • 2 marchwie
  • 1 burak ćwikłowy
  • 2 cm kłącza imbiru
  • odrobina oleju orzechowego lub oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Z jabłka usunąć pestki, zowoców i warzyw wycisnąć sok i zamieszać.
  2. Dodać świeżo starty imbir.
  3. Dodać odrobinę oleju lub oliwy z oliwek.

Co i jak wyciskać?

Jak wyciskać soki? Podstawą jest oczywiście dokładne umycie składników. Warto je także osuszyć, aby sok nie był rozwodniony. Oto inne wskazówki:

  • Owoce cytrusowe najlepiej wyciskać w ręcznej lub elektrycznej wyciskarce do cytrusów. Uprzednio należy je przekroić na pół.
  • Z owoców jagodowych należy najpierw usunąć liści, szypułki i ich nasad. Truskawki, maliny i inne owoce miękkie najlepiej zmiksować blenderem lub w mikserze i przeznaczyć je na gęste smoothie. Jeśli jednak chcesz otrzymać sam sok, po zmiksowaniu przetrzyj przez gęste sitko. Winogrona i porzeczka nadają się również do wyciskania w wyciskarce.
  • Owoce pestkowe najpierw należy wypestkować, a potem wrzucić do wyciskarki.
  • Miękkie owoce miksuje się blenderem lub w blenderze.
  • W przypadku gruszek należy najpierw usunąć gniazda nasienne.
  • Owoce ziarnkowe (np. jabłka, pigwy, granaty) należy pokroić na kawałki i miksować z gniazdami nasiennymi, lecz bez pestek.
  • Owoce egzotyczne zwykle wymagają wcześniejszego obrania i pokrojenia na kawałki.
  • Warzywa można wyciskać w skórce (zwłaszcza jeśli pochodzą one z ekologicznych upraw), lecz niektóre mogą zmieniać smak soku (np. skórka buraków ćwikłowych ma bardzo ziemisty smak).
  • Warzywa liściowe i zioła najlepiej wyciskać w specjalnie przystosowanej do tego wyciskarce. Można je też ciasno zwinąć i włożyć do wyciskarki.
  • Nać marchwi i liście rabarbaru są trujące – nie dodaj ich do soków.
  • Napoje warto wzbogacić niewielką ilością soku z cytryny (dzięki temu zwiększyć wartość witaminową, a sok zachowa swój ładny kolor na dłużej) oraz niewielką ilością oleju roślinnego tłoczonego na zimno. Dzięki temu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zostaną sprawnie wchłonięte przez organizm.

Przepisy pochodzą z książki Zdrowe odkwaszanie >>

sokisoki warzywno-owocowesoki z warzyw i owoców

Related Posts

Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne

Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Urlopy i inne wyjazdy mogą być niemałym wyzwaniem dla osób będących na diecie, na przykład diecie alkalicznej. W tym czasie trudno oprzeć się wakacyjnym pokusom żywieniowym. Dobra wiadomość jest taka, że […]

Co i jak wyciskać? Praktyczne porady

Co i jak wyciskać? Praktyczne porady

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Świeżo wyciskane soki to prawdziwe dobrodziejstwo. Dzięki nim można w szybki i niezwykle smakowity sposób zapewnić sobie niezbędną dawkę witamin, minerałów, antyoksydantów i innych kluczowych dla zdrowia składników. To również dobry […]

Wyciskarka czy sokowirówka? Co jest lepsze do wyciskania soków?

Wyciskarka czy sokowirówka? Co jest lepsze do wyciskania soków?

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Świeżo wyciskane soki to znakomity dodatek do diety. Są one bogate w witaminy, minerały, enzymy, antyoksydanty i inne cenne dla zdrowia składniki. Chcąc wyciskać soki w domu, stoimy przed wyborem głównie […]


Zioła, które warto zbierać w czerwcu
Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij