Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Co kryje w sobie seler korzeniowy? Poznaj jego właściwości

18 maja 2021
Co kryje w sobie seler korzeniowy? Poznaj jego właściwości
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Seler to warzywo obecne w polskiej kuchni od wieków. I choć w pierwszym momencie może kojarzyć się jako dodatek do zup, możliwości jego zastosowania są znacznie większe. Warzywo współcześnie nie jest tak popularne jak jarmuż, brokuł, czy awokado, jednak posiada wiele cennych właściwości i składników odżywczych. Amerykańscy i japońscy naukowcy odkryli w nim aż 86 wartościowych substancji. Warto więc poznać jego możliwości.

Kilka słów o selerze

Warzywo to jest dość proste w uprawie, dlatego rośnie ono nie tylko w Polsce i Europie, ale także w Azji, Afryce i niektórych regionach Ameryki. Na świecie jest uprawiany od ponad 2 tysięcy lat, natomiast w Polsce – od setek lat. Można go kupić praktycznie przez cały rok, jednak miłośnicy selera twierdzą, że najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią. Przechowując go w odpowiedniej temperaturze, można przedłużyć jego świeżość aż do 8 miesięcy. Każda część tej rośliny jest jadalna (korzeń, łodyga, liście) i zawiera cenne składniki, jednak poniżej skupimy się głównie na korzeniu.

Seler korzeniowy – właściwości

Po obraniu warzywo ma kremową barwę. Za charakterystyczny smak i zapach selera odpowiadają olejki eteryczne, które pozytywnie wpływają na proces trawienia. Oprócz tego znajdziemy w nim wiele witamin i minerałów. Seler to przede wszystkim świetne źródło witaminy K niezbędnej dla zdrowia kości i prawidłowych procesów krzepnięcia krwi. Niewielka porcja (ok 150 g) pokrywa niemal 80% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Zawiera on także dużo fosforu – pierwiastka ważnego dla procesów budulcowych i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Obecne są w nim cztery najważniejsze minerały odkwaszające organizm, czyli sód, potas, wapń, magnez. Seler korzeniowy to również źródło witaminy C, kluczowej dla układu odpornościowego i wielu procesów, a także witamin z grupy B, ważnych dla układu nerwowego, odpornościowego, narządu wzroku i innych. Tak, jak i w innych warzywach, tak i w tym można znaleźć cenne antyoksydanty. To przede wszystkim dzięki tym związkom roślina wykazuje cenne właściwości zdrowotne:

  • Odkwasza organizm i dba o równowagę pH.
  • Oczyszcza organizm, pomaga usuwać szkodliwe substancje, w tym kwas moczowy, dzięki czemu łagodzi objawy dny moczanowej i bóle artretyczne.
  • Wspomaga zdrowie kości.
  • Obniża poziom „złego” cholesterolu i chroni przed miażdżycą.
  • Obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi.
  • Spowalnia proces starzenia się i chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, w tym nowotworami.
  • Zmniejsza objawy alergii.
  • Wspomaga pracę układu pokarmowego.
  • Wykazuje działanie moczopędne, pomaga pozbyć się obrzęków.
  • Jest niskokaloryczny, zawiera błonnik, pobudza przemianę materii, dlatego jest cennym dodatkiem do diet odchudzających.
  • Ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę (jednak uwaga – po ugotowaniu IG selera wzrasta do 85).

Seler w kuchni

Seler korzeniowy najczęściej ląduje w zupach, nadając im wybornego aromatu i podkreślając ich smak. Jednak daje on znacznie więcej możliwości kulinarnych. Jakich? Oto kilka przykładów.

  1. Sałatki z selera. Tu zdecydowanie warto postawić na seler w surowej postaci. Będzie on się dobrze czuł w towarzystwie innych warzyw korzeniowych, np. marchewki, buraczków, a także innych, np. kukurydzy, cebuli. Świetnie się czuje w towarzystwie jabłka. Smakowitym uzupełnieniem mogą być orzechy, np. włoskie, migdały.
  2. Frytki z selera. To świetna alternatywa dla popularnych frytek ziemniaczanych. Można je przygotować tak, jak tradycyjne frytki (na głębokim oleju), bądź też w piekarniku. Druga wersja jest mniej kaloryczna i mniej zakwaszająca. Wystarczy warzywo pokroić w słupki, skropić olejem roślinnym i posypać ulubionymi przyprawami (np. czerwoną papryką, natką pietruszki, rozmarynem).
  3. Placki selerowe. To propozycja dla osób, którym smak i zapach tej rośliny wydają się zbyt intensywne. Placki przygotowuje się w zaledwie kilka chwil. Warzywno należy pokroić w cienkie plasterki, obtoczyć je w panierce (mąka pełnoziarnista + trochę wody + ulubione przyprawy) i krótko podsmażyć na patelni.
  4. Zupy krem. Lubisz warzywne zupy krem? Spróbuj zupy selerowej! Wystarczy, że do standardowej zupy warzywnej dodasz więcej selera (1-2 korzenie) i zmiksujesz wszystko na aromatyczny i smaczny krem.
frytki z seleraplacki selerowesałatki z seleraseler korzeniowyseler w kuchni

Rumianek lekarski – niepozorna roślina do zadań specjalnych
Jakie właściwości ma groszek cukrowy?

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij