Uprawianie sportu wymaga odpowiedniej diety. Jej podstawą są posiłki złożone z węglowodanów, zarówno w sporcie amatorskim, jak i wyczynowym. Jeśli jednak ktoś ćwiczy w stopniu umiarkowanym, np. pobiega dwa razy w tygodniu dla zdrowia, może zaopatrzyć organizm w niezbędne składniki z codziennej diety. Warto jednak wiedzieć, że każda aktywność sportowa może powodować niedobory mikroelementów. Mniejsze ukrwienie przewodu pokarmowego, szybsze spalanie tlenu lub produkcja potu mogą przyczynić się do utraty poniższych związków.
Składniki odżywcze a sport
- Sód. Niedobór sodu zwiększa skłonność do skurczów mięśni.
- Potas. Niedobór tego minerału może powodować uczucie ciężkich nóg.
- Magnez. Minerał ten dostarcza komórkom tlen, ponadto jest kluczowy dla prawidłowego metabolizmu. Podczas aktywności fizycznej można stracić dużą ilość magnezu, dlatego warto zbadać sobie jego poziom, a w przypadku niedoborów – uzupełnić suplementem diety, np. pHour Salts >>
- Wapń. To kolejny składnik kluczowy dla prawidłowej pracy układu kostno-mięśniowego. Niedobory wapnia mogą spowodować nawet zaburzenia koordynacji ruchowej.
- Cynk. Bierze on udział w ponad 200 procesach enzymatycznych, wraz z innymi pierwiastkami uczestniczy w budowie mięśni. Intensywne pocenie się powoduje duże straty tego składnika. Przy regularnej aktywności fizycznej warto sprawdzić jego poziom i w razie potrzeby suplementować lub jeść produkty bogate w cynk, np. pestki dyni, sezam, otręby pszenne.
- Chrom. Zbyt mała ilość chromu może powodować zmęczenie. Niedobór tego składnika można uzupełnić jedząc orzechy, pełnoziarniste produkty zbożowe, kakao.
- Żelazo. Podobnie jak inne związki, tak i żelazo jest niezbędne do szeregu różnych procesów, między innymi do produkcji hemoglobiny – składnika krwi odpowiedzialnego za transport tlenu do komórek. Jego niedobór może spowodować m.in. zmęczenie, uczucie zwiotczałych mięśni. Bogatym roślinnym źródłem żelaza są m.in.: tofu, fasole, natka pietruszki, brokuł, jarmuż, pestki dyni, sezam niełuskany, kakao, orzechy, buraczki.
- Witaminy. Uprawianie sportu, zwłaszcza intensywne, powoduje pojawienie się wolnych rodników – związków przyspieszających starzenie się organizmu i rozwój wielu chorób cywilizacyjnych. Aby je zneutralizować i czerpać ze sportu same korzyści, niezbędne są przeciwutleniacze. Wiele witamin spełnia rolę przeciwutleniaczy, m.in. witamina C, E. Ich najlepszym źródłem są świeże warzywa i owoce.