W wielu polskich domach w świątecznym menu królują tradycyjne potrawy. Warto je uzupełnić świeżymi warzywami i owocami. Będą one nie tylko urozmaiceniem i piękną ozdobą stołu, ale również okazją do przegryzienia czegoś lżejszego, co docenią goście dbający na co dzień o zdrowie i będący na diecie. To także okazja, aby do świątecznych dań wpleść elementy diety alkalicznej.
Kompozycje z warzyw i owoców
Warzywa i owoce to źródło witamin, minerałów i innych cennych związków w takiej postaci, w jakiej je stworzyła Matka Natura. To także świetny sposób, aby przy okazji uatrakcyjnić świąteczny stół. Kompozycje warzywne lub owocowe przyciągają wzrok, a przy tym są tak pięknie kolorowe! Oto kilka pomysłów, co można z nimi zrobić:
- Plasterki. Najprostszym pomysłem na warzywną kompozycję jest pokrojenie ich w plasterki, a następnie ułożenie ich na talerzu, np. w formie okręgów (np. na brzegu talerza można ułożyć plasterki pomidora, następnie plasterki ogórka, później plasterki rzodkiewki itp.).
- Słupki. Warzywa można także obrać ze skórki i pokroić w słupki. Świetnie smakują same lub z dodatkiem sosu. Wskazówki znajdziesz tu >>
- Szaszłyki. Szaszłyki z warzyw i owoców na święta? Czemu nie! Taka forma podania jest prosta, estetyczna i zwróci uwagę wielu gości.
- Ozdoba innych dań. Warzywami (a także owocami) warto też przyozdobić inne dania, np. sałatki, talerz wędlin lub serów.
Świeże soki i koktajle
Warzywa i owoce można, a nawet warto, zaserwować w postaci świeżo wyciskanych soków lub koktajli. Jest to znacznie smaczniejsza opcja niż sztucznie słodzone napoje gazowane. A przy tym dostarcza się organizmowi związków niezbędnych dla zdrowia. Świeżo przyrządzone soki i koktajle najlepiej spożywać od razu, jednak przechowując je w lodówce można przedłużyć ich świeżość o jeden dzień. Napoje warto więc przygotować dzień przed obiadem świątecznym (najlepiej wieczorem), bądź też w dniu, w którym spodziewamy się gości.
Niektórym zdrowe, domowe soki owocowo-warzywne mogą się kojarzyć z eksperymentami i „odważnymi” smakami, np. jarmużu lub szpinaku. Dlatego w okresie świąt lepiej postawić na „bezpieczne” smaki, np. marchewkę + jabłko + banan, pomarańcza + banan, jabłko + marchew + burak lub inne sprawdzone i lubiane przepisy.