Listopad to nieuchronna zapowiedź zimy i czas odpoczynku dla przyrody. Mimo że największa różnorodność wśród warzyw, owoców i ziół skupia się na lecie, w tym miesiącu ciągle jeszcze można trafić na rośliny, które warto zbierać. Oto kilka przykładów listopadowych ziół wartych zebrania podczas jesiennych spacerów.
Listopadowe zioła
Naszą listę otwiera owoc pigwy. Zbiera się je w momencie, gdy mają wyrazistą złoto-żółtą barwę, lekko błyszczącą. Są one wtedy dojrzałe, lecz jeszcze nie spadają z drzewa. Dzieje się to we wrześniu, październiku lub listopadzie, w zależności od warunków pogodowych i regionu. Z owoców pigwy najczęściej robi się przetwory (soki, dżemy, galaretki, kompoty). I choć nie są to typowe zioła, zostały uwzględnione na liście ze względu na swoje właściwości. Wspomagają one organizm w walce z grypą i przeziębieniem, poprawiają odporność, oczyszczają organizm, wspomagają pracę układu trawiennego. Oto inne listopadowe rośliny:
- Kora bzu czarnego. Jest ona znana głównie ze swoich właściwości napotnych i moczopędnych. Ponadto oczyszcza organizm, wspiera pracę układu pokarmowego, wzmacnia układ odpornościowy. Napar z kory ma słodkawo-gorzki smak.
- Ziele jemioły. To nie tylko jeden z bożonarodzeniowych symboli mających zapewnić szczęście i bogactwo. To także wartościowe zioło, które warto mieć w domowej apteczce. Jemioła jest znana przede wszystkim z tego, że skutecznie obniża ciśnienie krwi. Wyciągi z tego ziela od lat poleca się nadciśnieniowcom. Ponadto przyspiesza ona przemianę materii.
- Korzeń chrzanu. Ta roślina potrafi zaskoczyć! Chrzan kojarzy się z dodatkiem do potraw, zwłaszcza wielkanocnych. Warto jednak skosztować go częściej, ponieważ lista jego właściwości robi wrażenie. Oto kilka najważniejszych: leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, wspomaganie pracy układu pokarmowego, podkręcenie metabolizmu, działanie antynowotworowe, łagodzenie objawów reumatoidalnego zapalenia stawów, artretyzmu, korzonków nerwowych.
- Szyszkojagody (owoce) jałowca. To kolejna skarbnica cennych substancji. Owoce jałowca cenne właściwości zawdzięczają olejkom eterycznym i związkom bioaktywnym. Mają one działanie moczopędne, przeciwwirusowe, wykrztuśne, przeciwbólowe i antyoksydacyjne. Ponadto jałowiec obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę układu pokarmowego, pobudzając wydzielanie soków żołądkowych i żółci.