Co warto jeść jesienią na śniadanie? W tym okresie zdecydowanie warto postawić na ciepłe, rozgrzewające posiłki z dodatkiem świeżych warzyw i owoców. Te propozycje mogą się sprawdzić również na kolację lub przekąski między właściwymi posiłkami.
Jesienne śniadania
Rozgrzewająca owsianka
Owsianka to szybka, sycąca, a także ciepła propozycja na śniadanie. Choć wśród owocowych propozycji jest jabłko z gruszką, możesz je zamienić na inne ulubione sezonowe owoce, np. śliwki.
Składniki:
- 1 szklanka ulubionych płatków, np. owsianych
- 1 szklanka ulubionego mleka roślinnego
- gruszka
- jabłko
- garstka płatków migdałowych
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: ulubiony słodzik, np. ksylitol lub cukier kokosowy
Przygotowanie:
- Płatki podgotuj na mleku roślinnym przez kilka minut.
- Owoce dokładnie umyj, pokrój na mniejsze kawałki, następnie podduś na patelni dodając 1/4 szklanki wody, cynamon oraz słodzik (jeśli chcesz dodatkowo osłodzić danie). Składniki zamieszaj i duś do momentu aż woda odparuje, a owoce zrobią się miękkie.
- Płatki i owoce przesyp do miseczki. Na koniec całość posyp płatkami migdałów.
Pasta z buraczka
Miłośnikom kanapek polecamy chlebek razowy z domowymi pastami warzywnymi. W związku z tym, że przygotowanie tej pasy zajmuje trochę czasu, sugerujemy zrobić ją dzień przed. Więcej podobnych przepisów znajdziesz w artykule Alkaliczne pasty kanapkowe.
Składniki:
- pół szklanki czerwonej fasoli (może być z puszki)
- 1 buraczek
- pół cytryny
- sól, pieprz i inne ulubione przyprawy
- 1-2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
- Fasolę namocz na noc, następnego dnia gotuj do momentu aż będzie bardzo miękka. Jeśli masz fasolę z puszki, nie musisz tego robić.
- Buraczka ugotuj lub upiecz do miękkości. Później, po ostudzeniu pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera.
- Z cytryny wyciśnij sok.
- Zmieszaj wszystkie składniki, następnie zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
Placki bananowe
Placki na śniadanie? Czemu nie! Oto szybki przepis na placuszki na słodko na jesienne śniadania.
Składniki:
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 dojrzały banan
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- łyżeczka cynamonu
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubiona konfitura lub miód
Przygotowanie:
- Banana obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki.
- Następnie mąkę, banana, mleko, jajko, cynamon i proszek do pieczenia dokładnie zmiksuj w blenderze.
- Smaż placuszki na małym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
- Podawaj z ulubioną konfiturą lub miodem.