Karczochy to warzywa pochodzące z basenu Morza Śródziemnego. Wyglądają pięknie a smakują jeszcze lepiej. Ich smak i właściwości cenione są na całym świecie, coraz częściej także w Polsce. Wybornie smakują po ugotowaniu, usmażeniu, upieczeniu lub podgrillowaniu. Świetnie pasują zarówno do dań warzywnych, jak i mięsnych. Są proste w przyrządzeniu, choć aby wydobyć ich pełnię smaku należałoby je odpowiednio przygotować.
Przygotowanie karczochów
Najsmaczniejsze karczochy to okazy młode, nieduże, ze zwartymi liśćmi, które przy ściśnięciu wydają skrzypiący dźwięk.
Przygotowanie karczochów należy rozpocząć usunięcia zewnętrznych liści (ze 2-3 warstwy) i dokładnego umycia. Zewnętrzne liście są „łykowate” i mało apetyczne, przez co mogą popsuć smak całej potrawy. W dalszej kolejności odetnij wierzchołki karczochów – mniej więcej 1/3 całej rośliny oraz „ogonek”. Jest on co prawda jadalny, lecz jego gorzkawy smak nie każdemu przypada do gustu. Następnie warto je natrzeć sokiem z cytryny lub od razu ugotować (upiec, grillować), dzięki temu nie ściemnieją i zachowają swój naturalny kolor.
Tak przygotowane warzywa są gotowe do przyrządzenia – pieczenia, smażenia, gotowania, grillowania.
Alkaliczne karczochy z migdałami
Karczochy są pyszne same w sobie i nie potrzebują wielu dodatków, aby wyczarować z nich wyborne danie. Warzywa z poniższego przepisu mogą być daniem samym w sobie lub dodatkiem do obiadu. Ty decydujesz 🙂
Składniki:
- 2 duże garści karczochów
- sok z połówki cytryny lub limonki
- pół szklanki płatków migdałów
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- sól morska
- ulubione przyprawy
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Karczochy przygotuj zgodnie ze wskazówkami we wcześniejszym akapicie. Przekrój wzdłuż i wrzuć do wrzącej wody.
- Gotuj około 15-25 minut na małym ogniu (w zależności od wielkości warzyw).
- Odcedź i osusz.
- Podsmaż na patelni, do warzyw dodaj drobno posiekany czosnek, sól i inne przyprawy i podsmaż do momentu aż lekko zbrązowieją.
- Podawaj posypane płatkami migdałów (możesz je wcześniej delikatnie podprażyć) i posiekaną natką pietruszki. Jeśli nie jesteś jej fanem, natkę pietruszki możesz zastąpić świeżym tymiankiem, koperkiem lub innym ulubionym świeżym ziołem.
Smacznego 🙂