Czerwona kapusta jest jednym z najzdrowszych warzyw w polskiej kuchni. Jest mało kaloryczna, zawiera dużo błonnika, składników odżywczych i związków antyrakowych. Mimo to zwykle trafia na nasze stoły w postaci surówki, ustępując miejsca w innych daniach białej kapuście. Dlatego dziś z chęcią przedstawiamy jej właściwości i możliwości zastosowania w kuchni.
Właściwości czerwonej kapusty
To, co czyni tę odmianę kapusty wyjątkową, są antocyjany. Są one naturalnymi barwnikami, które nadają jej piękny, fioletowy kolor. Ponadto związki te wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe. To prawdziwa naturalna tarcza ochronna przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi.
Czerwona kapusta to również prawdziwa skarbnica witaminy C i ma jej znacznie więcej niż biała kapusta. Niewielka, zaledwie 100 g porcja jest w stanie pokryć niemal 100% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto warzywo jest świetnym źródłem witaminy A – składnika niezbędnego dla zdrowia oczu, skóry i odporności.
Kapusta zawiera także inne witaminy, minerały, błonnik, sulforafan, karotenoidy i inne związki wspierające zdrowie. Dzięki temu warzywo:
- Wspomaga odkwaszanie organizmu.
- Wzmacnia odporność.
- Obniża poziom „złego” cholesterolu i chroni przed miażdżycą.
- Obniża ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
- Wspomaga pracę układu pokarmowego.
- Zmniejsza stany zapalne, wspomaga leczenie zapalenia stawów.
- Jest niskokaloryczne (w 100 g jest zaledwie 28 kcal), może być bez obaw stosowana w diecie odchudzającej.
Czerwona kapusta w kuchni
Choć to warzywo jest najczęściej wykorzystywane do przyrządzenia surówek, można z niego zrobić znacznie więcej. Oto kilka propozycji:
- Sok. Sam sok z czerwonej kapusty, mimo że będzie zawierał mnóstwo cennych składników, smakiem zachwyci raczej nielicznych. Dobrym połączeniem z czerwoną kapustą będzie marchew, jabłko, sok z cytryny lub buraczki.
- Pieczona kapusta. Miękka i aromatyczna może się sprawdzić jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Aby wzbogacić jej smak, warto ją upiec w towarzystwie kawałków jabłka i ulubionych ziół. Aby skrócić czas pieczenia, kapustę pokrój w plastry o grubości 2-3 cm i dopiero wtedy upiecz.
- Zupa krem. Kapustę ugotuj w garnku z innymi warzywami (marchewka, ziemniak, cebula, pietruszka) lub na bulionie warzywnym. Dodaj ulubione przyprawy. Po ugotowaniu warzyw zblenduj je na gładką masę. Zupę możesz podawać z niewielką ilością naturalnego jogurtu.