Moda jest obecna niemal wszędzie – nie tylko w przemyśle odzieżowym, sposobie urządzania mieszkań czy spędzania wolnego czasu. Moda nie omija również dietetyki. Niektóre rośliny są stale obecne w naszym jadłospisie, inne odchodzą i przychodzą. Oto kilka przykładów warzyw, które były bliskie zapomnienia, lecz wracają do naszego menu.
Topinambur
Topinambur to warzywo, które niegdyś było bardzo popularne, tak jak obecnie ziemniaki. Obecnie powraca do naszego menu. Ma słodkawy, orzechowy smak, dzięki czemu może stać się elementem wielu potraw. Można go piec, gotować lub smażyć. To warzywo pomaga przy problemach trawiennych, obniża poziom „złego” cholesterolu, a także pomaga oczyścić organizm z toksyn. Topinambur jest bardzo prosty w uprawie, nie wymaga nawozów lub dodatkowych nakładów pracy.
Jarmuż
Należy to „topowych” zielonych warzyw. Nie ma się czemu dziwić. Jarmuż należy do warzyw o dużej gęstości odżywczej. Oznacza to, że na jedną kalorię przypada mnóstwo składników odżywczych. Właściwości jarmużu są imponujące – odkwasza i oczyszcza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów, a to zaledwie część jego zalet. Jest też wdzięcznym kulinarnie warzywem – można go jeść na surowo, po ugotowaniu, upieczeniu, usmażeniu lub podduszeniu. Jest bardzo popularnym składnikiem zielonych koktajli.
Brukiew
To warzywo było bardzo popularne w czasach przedwojennych i wojennych. Obecnie jej smak i walory stopniowo odkrywają miłośnicy zdrowego odżywiania. Najlepsza i najsmaczniejsza jest młoda brukiew. Zawiera ona wiele cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Dzięki niej możemy odkwasić i oczyścić organizm, zadbać o układ krwionośny, wzrok i ochronić się przed niektórymi rodzajami nowotworów.
Pasternak
To znakomity zamiennik ziemniaczka, choć w smaku przypomina trochę korzeń pietruszki. Pasternak zawiera m.in.: błonnik, potas, witaminę C, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, związki kumarynowe. To warzywo poprawia trawienie i apetyt, ma działanie moczopędne, rozkurczające i przeciwzapalne, ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów. Można go jeść na surowo, ugotować, usmażyć lub upiec. Kupując pasternak obowiązkowo warto spróbować frytek z tego warzywa.
Kalarepa
Kalarepa to kolejna dietetyczna perełka. Zawiera dużo witamin, minerałów, błonnika, a przy tym zawiera mało kalorii. Zawiera związki, które korzystnie wpływają na przemianę materii, dlatego powinny ją często spożywać osoby na diecie. Oprócz tego znajdziemy w niej substancje antynowotworowe. To warzywo można spożywać na surowo lub po ugotowaniu.