Kiełki są pokarmem zasadotwórczym, życiodajnym, rewitalizującym i wysokoenergetycznym. Są bogate w witaminy, minerały i białka złożone. Niepozorne kiełki to jedne z najlepszych produktów, jakie można jeść codziennie. Z przyjemnością opowiem o nich więcej.
Zalety kiełków
Kiełki są niezwykle hojne – działają na człowieka niezwykle korzystnie 🙂 Są żywymi roślinkami o charakterze biogenicznym, to znaczy mogą ci przekazywać swoją życiową energię! Gdy nasiona kiełkują, stają się bardziej zasadowe. Obfitują one w enzymy, chelatowane minerały, kwasy nukleinowe, wstępnie (poza ustrojem) nadtrawione białka, witaminy, kwasy RNA i DNA.
Zawartość substancji odżywczych w kiełkach jest imponująca! Podczas kiełkowania ilość:
- biotyny wzrasta o 50%,
- witaminy B5 o 200%,
- witaminy B6 o 500%,
- kwasu foliowego o 600%,
- ryboflawiny (witaminy B12) o 1300%.
Warto dodać, że kiełki roślin strączkowych są najlepszą formą jedzenia tych warzyw. Są one łatwiej trawione i nie wytwarzają gazów jelitowych, jak to się dzieje w przypadku spożywania roślin w pełni dojrzałych i gotowanych.
Kiełki – rodzaje i właściwości
Niemalże z każdego rodzaju ziaren możemy wyhodować kiełki pełne witamin. Oto przykłady tych bardziej i mniej popularnych nasion:
- Nasiona rzeżuchy na kiełki – Mają ostry, wyrazisty smak. Są bogate m.in. w witaminy C, PP, P, B, związki potasu, magnezu, wapnia, siarki oraz mikroelementy. Poprawiają stan włosów, skóry i paznokci, wzmacniają organizm.
- Nasiona rzodkiewki – Charakteryzują się ostrym, wyrazistym smak. Zawierają dużo witaminy C i PP oraz innych składników odżywczych: magnezu, jodu, żelaza, cynku, wapnia oraz związków siarki. Dzięki nim poprawimy kondycję włosów, skóry i paznokci. Ten rodzaj kiełków pomagają również w oczyszczaniu dróg oddechowych.
- Nasiona lnu – Kiełki z nasion lnu są lekko słodkawe. Są polecane zwłaszcza przy problemach żołądkowych: regulują proces trawienia, pomagają w zaparciach. Oprócz tego obniżają poziom złego cholesterolu. Zawierają dużo soli mineralnych, lecytyny, są źródłem witamin C, E i B.
- Nasiona wiesiołka – Są niezastąpionym źródłem makro- i mikroelementów, enzymów i witamin z grupy B. Regulują procesy trawienne. Pozytywnie wpływają na pracę wątroby i jelit. Poprawiają stan skóry i paznokci. Wzmacniają organizm.
- Nasiona fasoli mung – Są źródłem wielu mikroelementów, łatwo przyswajalnego białka, enzymów, witamin A, B, PP, C, E, H, K. Obniżają poziom „złego” cholesterolu. Mają delikatnie kwaśny posmak.
- Nasiona dyni – Smak mają słodki, są lekko chrupiące. Są bogatym źródłem magnezu, cynku, żelaza oraz witamin A i B, co korzystnie wpływa na górne drogi oddechowe, wzmocnienie organizmu i metabolizm cukru.
Informacje zostały zaczerpnięte z książki Próbowałam już tylu diet >>