Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Kiełki pomogą Ci odzyskać równowagę pH!

15 marca 2018
Kiełki pomogą Ci odzyskać równowagę pH!
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Kiełki są pokarmem zasadotwórczym, życiodajnym, rewitalizującym i wysokoenergetycznym. Są bogate w witaminy, minerały i białka złożone. Niepozorne kiełki to jedne z najlepszych produktów, jakie można jeść codziennie. Z przyjemnością opowiem o nich więcej.

Zalety kiełków

Kiełki są niezwykle hojne – działają na człowieka niezwykle korzystnie 🙂 Są żywymi roślinkami o charakterze biogenicznym, to znaczy mogą ci przekazywać swoją życiową energię! Gdy nasiona kiełkują, stają się bardziej zasadowe. Obfitują one w enzymy, chelatowane minerały, kwasy nukleinowe, wstępnie (poza ustrojem) nadtrawione białka, witaminy, kwasy RNA i DNA.

Zawartość substancji odżywczych w kiełkach jest imponująca! Podczas kiełkowania ilość:

  • biotyny wzrasta o 50%,
  • witaminy B5 o 200%,
  • witaminy B6 o 500%,
  • kwasu foliowego o 600%,
  • ryboflawiny (witaminy B12) o 1300%.

Warto dodać, że kiełki roślin strączkowych są najlepszą formą jedzenia tych warzyw. Są one łatwiej trawione i nie wytwarzają gazów jelitowych, jak to się dzieje w przypadku spożywania roślin w pełni dojrzałych i gotowanych.

Kiełki – rodzaje i właściwości

kiełkiNiemalże z każdego rodzaju ziaren możemy wyhodować kiełki pełne witamin. Oto przykłady tych bardziej i mniej popularnych nasion:

  • Nasiona rzeżuchy na kiełki – Mają ostry, wyrazisty smak. Są bogate m.in. w witaminy C, PP, P, B, związki potasu, magnezu, wapnia, siarki oraz mikroelementy. Poprawiają stan włosów, skóry i paznokci, wzmacniają organizm.
  • Nasiona rzodkiewki – Charakteryzują się ostrym, wyrazistym smak. Zawierają dużo witaminy C i PP oraz innych składników odżywczych: magnezu, jodu, żelaza, cynku, wapnia oraz związków siarki. Dzięki nim poprawimy kondycję włosów, skóry i paznokci. Ten rodzaj kiełków pomagają również w oczyszczaniu dróg oddechowych.
  • Nasiona lnu – Kiełki z nasion lnu są lekko słodkawe. Są polecane zwłaszcza przy problemach żołądkowych: regulują proces trawienia, pomagają w zaparciach. Oprócz tego obniżają poziom złego cholesterolu. Zawierają dużo soli mineralnych, lecytyny, są źródłem witamin C, E i B.
  • Nasiona wiesiołka – Są niezastąpionym źródłem makro- i mikroelementów, enzymów i witamin z grupy B. Regulują procesy trawienne. Pozytywnie wpływają na pracę wątroby i jelit. Poprawiają stan skóry i paznokci. Wzmacniają organizm.
  • Nasiona fasoli mung – Są źródłem wielu mikroelementów, łatwo przyswajalnego białka, enzymów, witamin A, B, PP, C, E, H, K. Obniżają poziom „złego” cholesterolu. Mają delikatnie kwaśny posmak.
  • Nasiona dyni – Smak mają słodki, są lekko chrupiące. Są bogatym źródłem magnezu, cynku, żelaza oraz witamin A i B, co korzystnie wpływa na górne drogi oddechowe, wzmocnienie organizmu i metabolizm cukru.

Informacje zostały zaczerpnięte z książki Próbowałam już tylu diet >>

dyniafasola mungkiełkilenrzeżucharzodkiewkawiesiołek

Related Posts

Zielone warzywa w zimowym menu

Zielone warzywa w zimowym menu

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Zima to pora roku, podczas której zdrowa dieta bywa wystawiana na próbę. W sklepach jest nieco mniej świeżych warzyw i owoców, a te które są zwykle nie smakują tak dobrze, jak […]

5 warzyw i owoców, które powinny zagościć w jesiennym menu

5 warzyw i owoców, które powinny zagościć w jesiennym menu

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Jesień to pora roku, podczas której organizm potrzebuje szczególnej troski, także dietetycznej. Mimo że lato i obfitość niektórych warzyw i owoców się skończyły, przyroda nadal jest w stanie wiele zaoferować. Oto […]

Co można zrobić z dyni?

Co można zrobić z dyni?

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Trudno sobie wyobrazić jesienne menu bez dyni. To wspaniałe warzywo. Przyczynia się ono do odkwaszania organizmu, jest lekkostrawne, odżywcze, łatwo dostępne i tanie. Ze względu na swoje walory odżywcze i brak […]


10 warzyw, które odrosną z resztek
Zacznij wiosnę pozytywnie! Kup Alkaline 16 Greens, a szejker otrzymasz gratis

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij