Awokado jest jednym z najbardziej lubianych owoców świata. Zdobyło tę pozycję zasłużenie 😉 Z jednej strony ze względu na swoje właściwości jest zaliczany do superżywności i znakomicie odkwasza organizm. Z drugiej strony jest tak uniwersalny, że doskonale smakuje w wielu różnych zimnych i gorących potrawach.
Awokado znalazło swoje miejsce w kuchni meksykańskiej, europejskiej, australijskiej. Można z nim stworzyć prawdziwe perełki kulinarne! Jakie? O tym pisze Heather Thomas w książce Awokado >> Poniżej przedstawiam jeden z przepisów z tej książki.
Koszyczki z tortilli
Chrupiące koszyczki z tortilli to elegancka, oryginalna przystawka. Same koszyczki możesz przygotować wcześniej, a sałatkę – tuż przed podaniem.
Poniższa porcja jest dla 4 osób. Przygotowanie powinno zająć około 25 minut.
SKŁADNIKI:
- 4 miękkie tortille pszenne
- oliwa z oliwek (do smarowania)
- 1 awokado
- 8 dojrzałych przekrojonych na pół pomidorów cherry
- 1 pokrojona w kostkę żółta papryka (bez nasion)
- pół pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
- 1 pokrojona w kostkę ostra papryka chili (bez nasion)
- kilka niewielkich liści sałaty porwanych na kawałki
- 150 g pokrojonej w kostkę lub porwanej na kawałki ugotowanej piersi kurczaka (bez skórki)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- salsa – jako dodatek
- posiekane liście kolendry – jako dodatek
DRESSING:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego lub octu z białego wina
- sok i starta skórka z 1 limonki
- szczypta cukru
WYKONANIE:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Lekko naoliw 4 duże formy do muffinek lub 4 małe kokilki. Wciśnij placki do środka, aby przybrały kształt koszyczka. Piecz w piekarniku przez 8-10 minut, aż zrobią się chrupiące i złociste. Pilnuj, żeby za bardzo nie zbrązowiały. Wyjmij koszyki z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- W niewielkiej misce wymieszaj składniki na dressing.
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz ze skórki, a następnie pokrój miąższ w kostkę. W misce wymieszaj awokado, pomidory, paprykę, cebulę, paprykę chili, liście sałaty i kurczaka. Dodaj dressing i ponownie wymieszaj.
- Mieszankę z kurczakiem i awokado nałóż do koszyczków i podawaj z łyżką salsy oraz z posiekanymi liśćmi kolendry.
INNE PROPOZYCJE:
- Zastąp krojone awokado dużą łyżką guacamole.
- Do dressingu dodaj ugniecione awokado i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz liście sałat.
- Zamiast kurczaka możesz użyć krewetek.
- Jeżeli chcesz przygotować wersję wegetariańską, zastąp mięso kurczaka pokrojonym w kostkę serem, ciecierzycą, fasolą nerkową lub pieczonymi warzywami.
Książka Awokado
Powyższy przepis pochodzi z książki Awokado >> Heather Thomasa. Ta książka odsłoni przed Tobą możliwości kulinarne awokado. Znajdziesz w niej ponad 50 przepisów na dania z tym pysznym owocem, wśród nich przekąski, pyszne i aromatyczne dania na ciepło oraz na zimno, sałatki, kanapki.
Same pyszności 🙂