Dziś mam dla Ciebie propozycję nie do odrzucenia – przepis na pyszną i bardzo zdrową michę pełną alkalicznych warzyw 🙂 Ten mix warzywny powinien przypaść do gustu zwolennikom diety wegetariańskiej i miłośnikom lekkich potraw. Oczywiście danie dostarcza mnóstwo składników odżywczych, jest sycące oraz odkwasza organizm.
Mix alkalicznych warzyw
Składniki:
- szpinak
- jarmuż
- pieczona dynia
- awokado
- papryka
- pomidor malinowy
- kasza gryczana
- ulubione kiełki np. soczewicy, fasoli mung, cieciorki
- prażone pestki słonecznika i dyni
- mus dyniowy z imbirem
Ilość składników – wedle uznania. Jeśli uwielbiasz kaszę gryczaną, dodaj jej więcej, jeśli dopiero spróbowałeś jarmużu i jego smak jeszcze nie przypadł Ci do gustu, dodaj go mniej.
Mus dyniowy możesz kupić gotowy. Jeśli jednak chcesz wykonać go samodzielnie, poniżej podaję prosty przepis. Będziesz potrzebować dyni (w dowolnej ilości) oraz szczypty soli.
- Umyj dynię, przekrój ją na pół, łyżką wyjmij pestki.
- Połówki dyń piecz przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Dynię ostudź, miąższ wyjmij łyżką i zmiksuj blenderem.
Smacznego 🙂