Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Gluten – czy jest się czego obawiać?

18 października 2016
Gluten – czy jest się czego obawiać?
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Gluten to mieszanina białek pochodzenia roślinnego występująca w niektórych zbożach. Dzięki glutenowi ciasto podczas wyrabiania nabiera kleistości i ciągliwości, a podczas pieczenia zatrzymywane są w nim pęcherzyki dwutlenku węgla, co sprawia, że rośnie i nabiera ono porowatej struktury.

Największą zawartość glutenu ma mąka z twardej pszenicy durum – nazwa ta kojarzy nam się z makaronami dobrej jakości. Kolejne pod względem zawartości glutenu są następujące zboża:

  • żyto
  • jęczmień
  • owies

Dlaczego gluten cieszy się złą sławą?

Spowodowane jest to faktem, że około 1% populacji nie toleruje glutenu. Najostrzejsza forma tej dolegliwości to choroba zwana celiakią. U osób z nietolerancją glutenu niezachowywanie diety bezglutenowej powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych. Skutkuje to pogorszeniem wchłaniania substancji odżywczych do krwiobiegu, a w efekcie niedożywienie, mimo spożywanych posiłków.

Najczęstsze objawy nietolerancji glutenu to:gluten

  • wzdęcia
  • zaparcia
  • gazy
  • biegunka
  • bolesne skurcze jelit
  • uczucie ciężkości po zjedzeniu produktów mącznych

Skutki lekceważenia nietolerancji glutenu.

Jeśli osoba nietolerująca glutenu, w porę nie wykluczy z diety zawierających go produktów żywnościowych, może to spowodować rozwój chorób takich jak:

  • rogowacenie mieszkowe skóry tzw. gęsia skórka – jako efekt zaburzonego wchłaniania kwasów tłuszczowych oraz witaminy A
  • choroby autoimmunologiczne takie jak:

– stwardnienie rozsiane
– łuszczyca
– zapalenie tarczycy Hashimoto
– wrzodziejące zapalenie jelita grubego
– toczeń
– zapalenie stawów

  • zawroty głowy i poczucie braku równowagi
  • ból mięśni i stawów
  • zespół policystycznych jajników
  • objawy charakterystyczne dla PMS
  • depresja
  • lęki
  • ADHD u dzieci, nadpobudliwość u dorosłych

Jak sprawdzić, czy problem nietolerancji glutenu nas dotyczy?

Aby upewnić się, że nietolerancja glutenu nas nie dotyczy, należy, na 3-4 tygodnie wykluczyć z diety produkty zawierające ten składnik, czyli przejść na tzw. dietę eliminacyjną.

Po tym czasie z powrotem zaczynamy jeść żywność zawierającą gluten. Jeśli nasze samopoczucie wyraźnie się pogorszy, to znaczy, że jedzenie produktów zawierających gluten szkodzi naszemu zdrowiu.

Na koniec warto dodać, że nietolerancja glutenu może być wrodzona lub nabyta. Dlatego trzeba obserwować reakcję organizmu na jedzenie produktów, które mogą zawierać gluten, ale nie należy też z góry zakładać, że glutenu nie tolerujemy.

glutennietolerancja glutenu

Siła pozytywnego myślenia a odchudzanie
6 zaskakujących właściwości dyni

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij